VELMENT:

Hyvää kväänikansan päivää!

Kväänikansan päivä – Kvenfolkets dag den 16. mars står på trappene, men i år trues en rekke arrangementer rundt om i landet med å bli avlyst for å begrense spredningen av koronaviruset.
PÅL VEGARD ERIKSEN
  • Alder: Født 1990
  • Yrke: Daglig leder
  • Bosted: Hansinkenttä/Storslett
  • Skriver helst om: Kvenkultur
nyheter

Det betyr imidlertid ikke at dagen som sådan må avlyses, det finnes mange måter å markere dagen på, også uten å samle store folkemengder.

En måte å markere dagen på er selvfølgelig å heise kvääniflaku – kvenflagget. Antall kvenflagg har økt i omfang for hvert eneste år, og i år vil det trolig være rekordmange flagg å skue den 16. mars. Flagget er kvenenes fremste symbol og markør. Et flagg er synlig og på den måten en fin påminnelse til alle som ser det om at noe er i gjære akkurat denne dagen.

Skoler og barnehager kan, med forbehold om at de er åpne, først og fremst markere dagen gjennom å sette det kvenske på dagsorden. Da jeg gikk på skole fikk vi ikke vite stort om kvensk språk, kultur og historie. I dag finnes det atskillig mer informasjon på nettet, det finnes flere filmer og dokumentarer, mer litteratur, og ikke minst menneskelige ressurser som tør og vil fortelle. Det finnes trolig også mer kunnskap og aksept i skolen.

I vår moderne verden er en naturlig del av markeringen å benytte sosiale medier. En stor og viktig del av Kvenfolkets dag handler nettopp om å synliggjøre vår felles kvenske kulturarv eller vår personlige kvenske identitet. Fortell din egen kvenske historie! Eller bare send en gratulasjon, det er en fin måte å anerkjenne på, og kan faktisk bety veldig mye for noen i din krets.

Dersom jeg fikk lov til å ønske meg noe i anledning dagen, så ønsker jeg at alle kommunene i Nord-Troms nå er modne nok til å være med på løftet. Det trenger ikke være omfattende, det å heise flagg og poste en gratulasjon er enkle, men også viktige bidrag.

Vider håper jeg de nordnorske mediene finner dagen viktig nok, og interessant nok, til å spandere litt blekk på det. Det er ikke noe den kvenske befolkningen er for bortskjemt med.

Hyvää kväänikansan päivää! Gratulerer med kvenfolkets dag!