Jordskred over veien i Manndalen

Skredområdet er like ved Senter for Nordlige folk.
nyheter

Lørdag ettermiddag i 15-tiden gikk et lite jordskred over fylkesvei 7934 i Manndalen. Skredet skal være like i nærheten av Senter for Nordlige folk.

Statens vegvesen melder at veien er stengt og at ny vurdering gjøres mandag klokken 15.00.

Tok internettlinja

Eivid Hansen var blant de første som kom til stedet. Hun er på helgetur i Manndalen fra Tromsø, og ble stoppet med bobilen like før hun ankom skredområdet. Hansen anslår skredet til å være mellom ti og 15 meter bredt.

– Internettlinja lå på veien der og autovernet var ført ned mot en fjøs, ganske mange meter, sier hun.

Ifølge henne skal ingen ha blitt tatt.

– Det var visst noen beboere som plutselig fant ut at de ikke hadde internett. Når de så gikk og sjekket fant de det da, på veien, sier hun – som har snakket med andre på stedet.


35 til 40 hus i risikosonen hvis prognosene slår til

Kåfjord kommune gjør det de kan for å forberede seg på vårflommen.


Hørte at det buldret

Veien skal nå være sperret av. Hansen forteller at hun ikke turte å gå så nært.

– Vi trakk oss unna da vi hørte at det buldret på nytt. Men så stoppet det. Det begynner å bli mange store elver rundt omkring nå, så det kan sikkert gå flere skred, sier hun.

– Ikke bekymret

Sigmund Dalvik bor 300 meter fra stedet. Han har ikke vært der selv lørdag –da han er på jobb i Skibotn, men forteller at det aldri før har gått skred i området.

– Ikke meg bekjent. Og jeg har bodd her i snart førti år.

Ifølge han er det mye leire i området. Han tror det må være vannet som har vasket løs massene nå som sola og temperaturen har satt fart på tiningen.

Er du bekymret for hvordan det utvikler seg nå med tanke på flom og skred?

– Ja, jeg er bekymret for å ferdes i skog og mark. Men jeg er ikke bekymret for å bo akkurat der jeg bor, smiler han.

Økt fare for skred

Lørdag oppjusterte Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) flomvarselet til nivå gult for Nord-Norge.

"Stigende temperaturer fører til stor snøsmelting opp mot 20-40 mm/dag. Vannmetningen i bakken øker i takt med snøsmeltingen. Dette gir økende fare for jord- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter", opplyser de på sine nettsider.

Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Det skal også være fare for sørpeskred. Dette gjelder særlig i områder med mer enn 50 centimeter snø, hvor snøen er vannmettet.

Farevarselet gjelder fra 0 til 700 meter over havet.

NVE oppfordrer innbyggere i landsdelen om å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. De ber folk om å holde stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv.