Klar for Pride? Her er det fullspekkede programmet

Agnete Båtnes Braaten oppfordrer Nord-Troms' innbyggerne til å ta i bruk regnbuens farger.

PRIDE-UKE: Det blir stort sett en digital markering av tidenes første Nord-Troms Pride. Nå er programmet for de kommende dagene klart.  Foto: Richard Vogel Ap Photo

Agnete Båtnes Braaten 

nyheter

Programmet til årets – og også historiens første Nord-Troms Pride er klart. Det opplyser arrangørene i en pressemelding til Framtid i Nord.

Kunst og film

Arrangementet inneholder et bredt spekter av ulike eventer fra onsdag kveld til lørdag denne uken, og det hele sparkes igang med kunstutstillingen "Stille for dæ" på Kiilgården på Skjervøy. Denne er det den skeive Skjervøy-kunstneren Gunhild Steffensen som står bak.

I tillegg til å beskue hennes malerier, vil det onsdag også være mulig å se kortfilmene "Parallax" av kunstfotograf Eili Bråstad Johannessen og "Čuovgga maid mii ohcat -The light we seek", laget av Gjert Rognli fra Kåfjord.

Rosa trekant

Torsdag er planen å avduke en 1,7 meter høy rosa trekant i "Trekanten" på Storslett. Dette i samarbeid med Nord-Troms Museum. Symbolikken bak denne handlingen tar publikum tilbake i historien, hele 75 år:

"Under krigen ble homofile arrestert, og sendt i arbeidsleirer. I Nord-Troms vet man av arbeidsleirer i både Nordreisa, Kåfjord og Kvænangen. Homofile krigsfanger ble merket med en rosa trekant, som ble sydd på klærne deres", opplyser arrangørene.


Det er flott at Skjervøy og Nord-Troms respekterer og støtter mangfoldet

Vi i Troms og Finnmark Venstrekvinnelag ønsker å gratulerer Skjervøy kommunestyre og andre nordnorske kommuner med sine avstemninger som førte til at de valgte å flagge med Pride-flagget 7. juni.


Agnete Båtnes Braaten 

Agnete Båtnes Braaten tror denne kvelden kan bli ekstra spesiell.

– Vi vet at folk i Nord-Troms er opptatt av det som skjedde under krigen og dette er en del av krigshistorien som ikke er kommet så godt fram, og som vi dermed hadde lyst å rette søkelyset mot. Her har museet vært en god samarbeidspartner for oss, smiler hun.


VEL MENT:

Kjærlighet. Rakkhaus. Ráhkisvuohta.

Historiens første Nord-Troms Pride er kun tre uker unna! Årets versjon vil foregå digitalt, og jeg håper folk blir med på markeringen.


Streamer arrangementene


Kåfjord sa ja til Pride-flagging

– I Kåfjord skal det være godt å bo, uansett hvem du er eller hvem du elsker, understreker ordføreren.


Fredag kveld arrangeres en Pride-quiz på den digitale plattformen Kahoot, og lørdag byr arrangørene på både talkshow med psykologspesialist Silje Håvard Bolstad, og underholdningsinnslag.

På grunn av korona-restriksjonene vil samtlige arrangementer streames via Nord-Troms Prides egen Facebook eller hjemmeside. Men: fredag og lørdag har også plass til et fåtalls gjester på Saga Skihus.

– Vi har lov til å ha rundt 40 stykker på arrangementene, men det er påmelding. Det er allerede åpnet opp for å melde inn lag på Kahooten.

– Opp til folket


KrFs Kirsti Lembricht om Pride-flertall i Skjervøy:

– Bra for Skjervøy og hele Nord-Troms

KrFs Kirsti Lembricht er glad for at det blir kommunal flagging under Nord-Troms Pride.


Selv om det ikke blir den store Pride-paraden som arrangørene først hadde planlagt, håper Braaten at folk hiver seg med på festen likevel.

– I år må det nesten bli litt opp til folk å hjelpe oss å farge Nord-Troms i regnbuens farger. I vår nettbutikk har vi både vanlig flagg og balkongflagg, samt egne t-skjorter og bærenett med våres logo og eget slagord. De holder bra kvalitet, lover hun.


DEBATT:

Heis flagget og gjør det som vi aldri har gjort annet!

«At Nord-Troms nok en gang havner i nasjonale mediers søkelys på grunn av en sak som handler om at vi synes det er heller vanskelig å si at alle er like velkommen er, ja, mer enn litt flaut».