Kriss Rokkan Iversen kjemper for å bli MDGs første stortingsrepresentant fra Troms: – Dette er mitt livsprosjekt

Nord-Norgebane, grønne arbeidsplasser i nord og berge klimaet. Det er sakene MDG-nestlederen lover å jobbe for hvis hun får tillit til å representere Troms på Stortinget.

KAN BLI FØRSTE: Kriss Rokkan Iversen kan bli den første stortingsrepresentanten for Troms MDG.  Foto: Siri Døsen / MDG

nyheter

ITROMSØ: Rokkan ble tidligere i år valgt som MDGs nestleder nasjonalt. Hun holder til Harstad, og har bakgrunn fra akademia med en doktorgrad innen marin systemøkologi. Hun har også vært viserektor ved UiT i Harstad.


Skjelnes-Mattila på tredjeplass for MDG

Storfjord-politikeren Silja Skjelnes-Mattila er oppe på tredjeplass på MDGs stortingsliste foran nominasjonsmøtet i midten av november.


Nå har fylkespartiet valgt henne til å representere partiet til å toppe stortingslista i Troms.

– Det er veldig stas og veldig stort. Jeg er stolt og overvelda, og motivert for å være med å vinne valget, og gjennomføre den beste valgkampen «ever» i Troms for MDG! Etter alle solemerker går vi over sperregrensa i 2021. Vi har et nasjonalt mål om å nå fire prosent, og når stadig flere velgere sier at klima og miljø blir viktigere for dem, så er det absolutt et mulig resultat, sier Iversen.

Skal kjempe om utjevningsmandat

Troms fylke har i dag fem direktevalgte mandat til Stortinget, og ett utjevningsmandat. I dag er det SV som har utjevningsmandatet. Iversen tror SV har mulighet til å ta et fast mandat med dagens målinger, og har tenkt å kjempe om utjevningsmandat.

– Kommer vi over sperregrensa, som jeg tror og jobber for, blir det veldig spennende i Troms. Jeg er ingen statsviter, men ut fra det politiske landskapet og vektinga blir det spennende for MDG, sier hun.

Hun føyer til:

– Vi satser på å gjøre et historiske valg, og få Troms sin første grønne stortinsgpolitiker. Jeg er så motivert. Dette er mitt livsprosjekt, og jeg er utrolig utålmodig etter å få på plass de endringene vi trenger i samfunnet for løse miljø- og naturkrisa. Vi kan ikke lenger bare snakke, vi må handle.

Mens flere ledende politikere i Norge foran dette stortingsvalget ønsker å stille til valg for andre fylker enn der de bor, for å øke sjansene til å komme inn, stiller Iversen fra fylket sitt i Troms. Det til tross for at hun har røtter i Nordland, et fylke med tre flere Stortingspolitikere i Troms.

– Det er ei vurdering jeg har gjort, når jeg velger å stille herfra. Jeg bor i Troms og Harstad, og har bodd åtte år i Tromsø. Troms er en region jeg er hjemme i. Derfor føles det naturlig å stille herfra. Det er også her jeg har lokallaget mitt i MDG, og det er her jeg sitter på fylkestinget. Derfor føles det naturlig, sier Iversen.

Trenger Nord-Norgebanen

MDG-toppen mener miljøpolitikk er særlig viktig for Nord-Norge, og at MDG vil være godt tjent med et mandat fra distriktet.

– Det er Nord-Norge som vil kunne rammes hardest av klimakrisa i Norge, men det er også her mye av løsninga ligger. Vi har et stort tilfang av fornybare ressurser i landsdelen. Vi kan bygge ei fremtid med flere fornybare arbeidsplasser og en landsdel som er attraktiv for unge mennesker. MDG har den beste og mest fremtidsrettede distriktspolitikken, slår hun fast.


Vi vil gjøre oppvekst til et satsingsområde i kommunen

Miljøpartiet De Grønne i Kåfjord vil ha mer fokus på oppvekstvilkårene i kommunen.


Iversen vil også kjempe for Nord-Norgebanen.

– Vi trenger Nord-Norgebanen i en eller annen variant. For å kunne transportere fisk ut, og folk inn. Nord-Norgebanen vil være avgjørende for at landsdelen skal være relevant i fremtida. Hvis det for eksempel kommer Co₂-toll på mat, må vi ha en måte å transportere fisken på en miljøvennlig måte ut av landsdelen. Det er helt nødvendig for at sjømatbedriftene her skal være konkurransedyktige.

PÅ TREDJE: Silja Skjelnes-Mattila fra Storfjord MDG er innstilt på tredjeplass av nominasjonskomiteen i MDG Troms.  Foto: Torbjørn O. Karlsen

Kontroversielle løsninger

Klimaløsninger har de siste årene skapt kontroverser. Særlig vindkraftdebatten har skapt stor folkelig motstand i enkelte folkegrupper.

– Vindkraft er et godt eksempel på hvor vanskelig og viktig det blir å finne løsninger som løser klimakrisa og naturkrisa samtidig. Vi kan ikke gå for fort fram med en løsning som gir stor klimaeffekt, hvis prislappen er rasering av natur. Derfor er MDGs vindkraftpolitikk at vi ikke vil ha vindkraftutbygging i urørt natur, men at vi heller har småskalaløsninger i områder hvor det allerede er gjort menneskelige inngrep.

Troms MDGs valgliste er som følger:

 1. Kriss Rokkan Iversen (Harstad)
 2. Jonas Nilsen (Tromsø)
 3. Silja Hannele Skjelnes-Mattila (Storfjord)
 4. Kjell Øystein Netland (Tromsø)
 5. Hanne Gideonsen (Harstad)
 6. Helga Ringbakken (Lyngen)
 7. Arne Wilhelm Theodorsen (tromsø)
 8. Hilde Lisbeth Strand (Senja)
 9. Tania Lopez (Kåfjord)
 10. Kjetil Åkra (Balsfjord)
 11. Halvor Stubberud Hanssen (Senja)
 12. Jørgen Abel Bjørvik (Oslo)