I september er Hilde Marie Lund med Reisa Skinnprodukter kåret til månedens håndverker av Birka, nasjonalt senter for kunst og håndverk.

Hilde Marie Lund holder til i Nordreisa i Nord-Troms, og jobber hovedsakelig med duodji produkter, altså samisk håndverk.

Produktene består av reinskinn, og lakse- og steinbitskinn som hun kombinerer med sølv og swarowski. Hun bruker også selskinn, reveskinn og klede.

Begeistret for skinn

- Vi har alltid drevet med håndverk i vår familie, og etter tre år på handelskole innså jeg at kontordame blir jeg ikke. Jeg ønsket å jobbe mer med håndverk, og spesielt skinn. Løsningen for meg ble å ta duodji-linjen i Kautokeino, og der kunne jeg fordype meg i skinnarbeidet, forteller Lund.

Det er søm av skinn, pels og klede som er hovedaktiviteten for Hilde. Hun garver også reinskinn og fiskeskinn på tradisjonell måte, uten kjemikalier.

Samisk og moderne

Pelsluer, selskinnjakker, kaffeposer, luhkka (samisk poncho), og smykker som kombineres med reinskinn, sølv, swarowski og fiskeskinn, er produktene Hilde lager mest av.

- Det som er spesielt med håndverket med mitt er at jeg kombinerer tradisjonelt samisk håndverk med moderne design som er inspirert av både kvensk, samisk og norsk kultur, slår hun fast.

Ekte og varig

Gjennom mange år og hardt arbeid har Hilde etter hvert opparbeidet seg et godt marked, og dette året har hun valgt å gjøre bedriften om til fulltidsgeskjeft.

- Jeg setter så stor pris på å få jobbe med levende materialer og få være kreativ. Og å bidra til å ta vare på et håndverk som er blitt verneverdig, gir stor motivasjon, spesielt med tanke på vår industrielle verden hvor bruk og kast-mentaliteten råder. Det å få lage noe ekte, som samtidig har bruksverdi, det gir meg inspirasjon til å satse på dette, forteller Hilde.

Med kurs sørover

Hilde selger varene sine direkte til kunde, og reiser en del på messer. I år stilte hun blant annet for første gang på Rennebumartnan.

- Så langt har markedet mitt vært mest her nordpå, men målet mitt er nå å finne markeder sørover, sier hun.

Trekkes fram av Birka

I september er hun altså kåret til månedens håndverker av Birka, nasjonalt senter for kunst og håndverk, som har følgende begrunnelse for kåringen:

Hilde Marie Lund lager vakre og egenartede produkter, med røtter i duodji, samisk håndverk. Hun bidrar dermed til å holde liv i et verneverdig fag, og videreutvikler de tradisjonelle produktene. Hun legger vekt på bærekraftig produksjon, og ønsker - ved å lage varige kvalitetsprodukter - å utfordre bruk og kast-mentaliteten.

Kaffepose fra Reisa Skinnprodukter. Foto: BIRKA