Boklansering:

Syv kvinner om «Syv sorter»

Syv damer fra Nord-Troms har åpnet sine kjøkken og delt sine hverdagslige historier

SYV SORTER Boka Syv sorter av Reni Wrigt ble lørdag lansert på Senter for Nordlige folk.  Foto: Jan Arild Hansen

nyheter

Historiene er nå samlet mellom to permer gitt ut av antropolog Reni Jasinske Wrigt, og lanseringa ble gjort foran en stor folkemengde på Senter for Nordlige folk.

- Dette er historiene om kvinner og dagliglivets historier fortalt på kjøkkenet, sier Wrigt til Framtid i Nord.

Boka Syv sorter inviterer leseren på besøk til de syv kvinnene og deres kjøkken. Leseren får høre historiene som kvinnene deler med forfatteren, mens det tilberedes og serveres lokale matretter.

- Boka gir et innblikk i livsverdener vi finner i bygdene Manndalen, Skardalen, Kåfjorddalen og Skibotn, og forteller noe om kulturen og tankesettet i området, sier hun.

Viktig bidrag

De syv kvinnene er Mary Johanne Pedersen fra Skibotn, Magna Helene Andersen fra Manndalen, Oliva Helene Nilsen fra Manndalen, Bjørg Eline Fossli fra Manndalen, Eliva Antone Henriksen fra Skardalen, Elise Helene Solberg fra Birtavarre og Ruth Bergljot Larsen fra Skardalen.

Til Framtid i Nord kunne Oliva Nilsen og Bjørg Fossli fortelle om hvorfor de ville åpne sitt kjøkken og dele sine historier til forfatteren.

- Det at den kommende generasjonen lærer om hvordan vi måtte jobbe for å få mat på bordet, og for å videreføre viktige mattradisjoner, sier de to kvinnene.

Dessuten påpeker de at raushet og åpenhet er noe som kjennetegner kulturen de har vokst opp med.

- Folk som kom på besøk fikk alltid servert middag eller annet mat dersom det høvde, om ikke annet en kaffe og kaker, forteller Oliva Nilsen.

Boka om de syv kvinnene er foreløpig lagt ut for salg hos bokforhandlere i Tromsø, på nett og på Senter for Nordlige folk.