Søndag kveld la rederiet Rostein AS sin nyeste brønnbåt, MS ”Ro Arctic”, til ved ventemærene til Lerøy Aurora AS i Skjervøy havn. Dette var først, men langt unna siste, gang at den 75 meter lange skuta er innom.

– Endelig var vi på plass, sier daglig leder i Rostein AS, Odd Einar Sandøy.

– Båten ble overlevert fra verftet i november, og siden da har den vært til uttesting og brukt til avlusning på Vestlandet .

Tregangen

”Ro Arctic” skal i all hovedsak betjene oppdrettsnæringa i Troms og Vest-Finnmark, og da primært Lerøy Aurora og Salmar Nord.

Så har vi noe overkapasitet igjen som vi vil leie ut til andre når det er rom, sier Sandøy.

Kapasitet er et solid stikkord. ”Ro Arctic” laster 435 tonn levende laks eller ørret. Det er tre ganger mer enn de båtene som tidligere har drevet levering til ventemærene på Skjervøy.

– Det er en stor vekst ifiskefarminga i nord, og vi møter det med denne hypermoderne båten. Så har vi en til under produksjon som skal være klar for drift fra 2016. Den er nokså lik ”Ro Arctic” og vil ha base ved Florø.

Mange muligheter

I tillegg til å være en brønnbåt med stor kapasitet, er den nye skuta også en flytende avlusningssentral.

– Vi kan ta fisk med lus om bord og kjøre den gjennom systemer med lusemiddel og så slippe lusefri laks ut i anlegget igjen.

Odd Einar Sandøy sier ”Ro Arctic” er rigget for alle typer oppdrag.

– I utgangspunktet er det ikke så mye som er direkte nytt ved båten, bortsett fra et moderne design, men den er ytterligere optimalisert for alle typer oppdrag oppdrettsnæringa kan ha behov for. Også de andre av våre nyeste fartøyer har slike muligheter, men ”Ro Arctic” er jo aller nyest og i så måte også mest moderne.

Les mer om båten i tirsdagens papirutgave av Framtid i Nord.