Bakgrunnen for nedleggelsen er Coop sitt kjøp av Ica Norge. Ica Norge driver ca. 550 dagligvarebutikker på landsbasis, og 124 av disse lå i Nord-Norge. Ica Norge består av Rimi, Ica Nær og nærbutikken Matkroken.

Konkurransetilsynet godkjente kjøpet, mot at Coop forpliktet å selge 93 av butikkene. Bunnpris kjøpte 43 av butikkene, og Norgesgruppen de resterende 50, skriver Konkurransetilsynet i ei pressemelding i slutten av mars.

Videre har dette ført til at en rekke av Ica Norge sine butikker i Nord-Norge legges ned.

Fortvilet situasjon

På Storslett anså de at at den usikre periden nå skulle være over. Ica Norge har i flere år gått med underskudd, og Coop sitt oppkjøp ble sett på som redningen for butikkene. Slik ble det altså ikke ikke. Daglig leder ved Rimi Storslett, Henie Dalsaune, fortviler over situasjonen. Hele fjorten av hennes ansatte står nå uten jobb fra 1.juni.

- At vi blir uten jobb er helt forferdelig. Nordreisa er et lite sted og det finnes ikke mange ledige arbeidsplasser. Jeg har ikke ord for hvor vanskelig situasjonen er, sier Dalsaune.

I tillegg til butikken på Storslett, så legger Coop ned Icas hovedlager i Narvik, og butikkene i henholdsvis Tromsø, Alta og Lakselv. Dalsaune tror ikke at alternativet hadde vært bedre.

- Om Coop Norge ikke hadde kommet på banen, så ville kanskje flere butikker måtte stengt, sier butikksjefen.

Av de fjorten som ansatt i hel – og deltidsstillinger er åtte personer ansatt i faste stillinger. Beskjeden kom kun noen uker før butikken må stenge dørene, og nye jobber står ikke i kø for de ansatte.

- I den store sammenhengen er ikke dette en stor butikk, og vi er små brikker i et stort spill. Vi er ekstra sårbare her oppe i nord. Vi har hjem og familier som nå går en usikker framtid i møte, legger hun til.

Må kanskje flytte

I utgangspunktet trodde Henie Dalsaune at de ansatte på Rimi ville få tilbud om jobb i Coop Nord, men det er ikke tilfelle.

- Nå har ikke Coop Norge noen tilbud til mine ansatte, utenom at vi vil bli vurdert fortrinnsvis om stillinger  skulle bli ledige i for eksempel Leknes eller Finnsnes, sier hun.

Merethe Rollstad fra Oksfjord, som er ansatt ved Rimi, er sint og trist for at hun nå mister jobben. Dette kan føre til at hun og familien må flytte fra hjemkommunen.

-  Det er kjempetrasig for oss ansatte som må ut i arbeidsledighet. Her i Nordreisa får man ikke ny jobb på dagen og jeg har så søkt på jobber utenfor kommunen. Får jeg ikke jobb her, så må vi flytte, sier Rollstad.

Fra 1.juni er Merethe Rollstad arbeidsledig. - Jeg er redd hele familien må flytte, sier hun. Foto: Rakel L. Heggelund