Kystpartiet halvert på fire år

Kystpartiet har mistet nesten halvparten av velgerne sine siden siste kommunevalg.

HALVERT Kystpartiet/KrFs ordførerkandidat Ørjan Albrigtsen setter sin lit til en god valgkamp for å beholde makten i Skjervøy.   Foto: Martin Kristiansen

nyheter

En måling utført av Norfakta for Framtid i Nord og NRK Troms viser at Kystpartiet og KrF, som til sammen hadde over 40 prosent av stemmene ved kommunevalget for fire år siden, per i dag bare har 20 prosent oppslutning i Skjervøy. Halvparten av velgerne har med andre ord forsvunnet for partiene som stiller felles liste ved årets valg.

Men selv om målingen gir grunnlag for noen ekstra furer i pannen til Kystpartiet/KrFs ordførerkandidat Ørjan Albrigtsen, så er han ikke spesielt bekymret ennå.

– Vi er selvsagt ikke fornøyd med denne målingen. Men vi er bare i startfasen av valgkampen og vi skal brette opp ermene og gjøre en god innsats inn mot valget, sier Albrigtsen.

Gunstig samarbeid

Kystpartiet mistet sin ordfører Torgeir Johnsen til Senterpartiet i oktober i fjor. Albrigtsen tror det har hatt sitt å si for oppslutningen til Kystpartiet.

– Det er den mest profilerte politikeren i kommunen, så det er klart at vi har merket det. I tillegg har Kystpartiet slitt på landsbasis med å markere oss, sier Albrigtsen.

Han tror samarbeidet med Kristelig Folkeparti vil gjøre noe med gjennomslagskraften nasjonalt.

– Vi blir jo stadig møtt med at vi ikke har en nasjonal organisasjon i ryggen. Med KrF på laget så får vi tilgang til partiets stortingsrepresentanter og det skal styrke oss i det videre arbeidet. Vi har et mål om å være med å styre Skjervøy videre, sier Albrigtsen.

Profilering av listen

Andrekandidaten på listen, Peder-André Amundsen (KrF) tror at den svake målingen skyldes at det nye samarbeidspartiet er litt uvant for folk.

– Jeg vet ikke om jeg vil si at vi er skuffet over 20 prosent, men vi har nok en jobb å gjøre med å profilere listen. Vi har en del nye folk på listen og samarbeidet i seg selv er jo også nytt for velgerne, sier Amundsen.

Kp/KrF er snart klar for å presentere valgprogrammet sitt. Samferdsel, skole og helse er prioriterte områder.

– Når vi får gjort kjent hvilke saker vi skal jobbe for i neste periode og tinge begynner å feste seg for velgerne, så tror jeg at vi vil se en bedring, sier KrF-eren.

– Du hadde kanskje håpet på bedre tall da dere inngikk samarbeid med Kystpartiet?

– KrF har ligget med brukket rygg i Skjervøy. Og selv om det ikke er realistisk å komme tilbake til gamle høyder, da partiet nesten hadde flertall alene, så ønsker vi å bygge oss opp. Målet er å beholde de åtte representantene partiene hadde til sammen etter valget i 2011, sier Amundsen.


Mandatfordeling

Parti 2015   Valg 11

Ap   6     (3)

Frp   2    (2)

H     2     (2)

KrF –      (1)

Sp   3     (2)

SV   2     (2)

Kp   –     (7)

KrF/Kp 4 (-)PARTIMÅLING SKJERVØY

Parti 2015 (%) Valg 2011 (%)

Ap          33,4        16,7

Frp         8,0           7,7

Høyre    12,1       12,5

Krf           -            4,9

Sp        17,0        11,2

SV          9,6        11,7

Kp            -          35,3

Kp/KrF   20,0           -


Målingen er gjennomført av Norfakta på oppdrag for Framtid i Nord og NRK Troms.

Gjennomført i perioden 26. mai - 1. juni.

294 spurte i Skjervøy kommune.

29 % svarte vet ikke mens 7 % vil ikke stemme/vil ikke svare.