Det kan bli glatt i høstferien

Det er når temperaturen ligger rundt null grader at det er glattest på veiene.

Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre. 

nyheter

Høstferien står for døren, og mange skal til fjells eller over fjellovergangene. Der er det allerede meldt snø.

- Mange tror at de ikke har lov å skifte til vinterdekk før 1. november, det er feil, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

- Du har lov å skifte over til vinterdekk, både med og uten pigger, dersom føret tilsier det, sier hun, og minner om at bremselengden øker når det er glatt.

Mange materielle skader

- Tilpass alltid kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, er rådet fra forsikringsselskapet. Frende har siste året sett en økning i antall materielle skader på kjøretøy på 4,5 prosent.

Forsikringsbransjens offisielle statistikk (TRAST) viser at det var skader for 470 millioner kroner, basert på 29.035 materielle skader i høstferiemåneden oktober i fjor.

Av disse var 6618 såkalte eneulykker, med bare en bil involvert, mens 1027 var møteulykker og 853 ulykker i forbindelse med forbikjøring.

Føre var

- Uansett føre skal du kjenne bilen din og signalene den gir, og dermed unngå å få problemer eller komme i en nødsituasjon. Det er for seint å senke farten når bilen ligger i grøften, sier Slettemoen.

Vinterdekk bør legges på så snart temperaturen kan komme under 5 C.

- Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre, sier hun.

Dekk er ferskvare

- Husk at alderen tar knekken på dekk, ikke bare antall kjørte kilometer og ren slitasje, dekk er ferskvare, sier Heidi Slettemoen, og forteller at gummien i vinterdekk skal være myk for å ha et optimalt veigrep.

- Etterhvert som årene går blir gummien hardere. Selv om spor-dybden er godt innenfor det lovlige, så kan gummien ha blitt hard etter kun tre-fire år. Det gjør dekkets egenskaper dårligere, sier hun.

Skru godt fast

Når du skifter dekk må du alltid sikre at hjulboltene er skikkelig skrudd til.

- Og når du har kjørt noen kilometer etter dekkskift bør du dobbeltsjekke og gå over alle boltene igjen, sier hun, og forklarer at hjulbolter har en tendens til å løsne litt og litt, om de ikke er godt nok fastskrudd i første omgang.

Skifter du dekk på verksted har de aller fleste med et varsel på fakturaen om at kunden selv må etterskru boltene.

- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og gps, aviser eller barbering mens du kjører. Kjør til siden, det er tryggest å ta seg tid til det. Vi har sett mye rart, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.