Rotte-angrep

Rottebestanden i Norge er i stadig økning.

  Foto: Lars ke Andersen

nyheter

Mange skadedyrfirma rapporterer at rotteplagen i landet er økende. Milde vintrer har ført til at en stadig større andel av rottene overlever det som tidligere var kalde perioder, og høsten er for alvor blitt for rottesseong å regne.

Kommer til overflaten

Men i Tromsø holdes rottebestanden i sjakk.

- Klimaet her oppe fører til at vi naturlig holder den nåværende rottebestanden i sjakk, og det er et naturlig frafall av rotteer som ikek vokser opp, sier daglig leder i Aktiv Nord, Geir Jæger.

Jæger anser ikke rottebestanden som et stort problem, men er enig i at milde vintre i hvert fall fører til at rottene blir mer synlig.

- Rotter prøver å holde seg unna snø og is, men når det kommer regn i stedet for snø, blir rottene mer synlig, og da tror kanskje folk at rottebestanden er økende, selv om det nødvendigvis ikke er slik, sier Jæger.

Millionskader

Rotter regnes som ett av de fremste skadedyrene på verdensbasis, og kan gjøre svært stor skade i en bolig.

- Den dyreste rotteskaden vi har dekket, kom på 2 millioner kroner. Da måtte et helt hus totalrenoveres etter at rottene hadde herjet, forteller Gunnar Leira.

Rotter har en formidabel formeringsevne og Leira mener du bør sake rask hjelp om du får skadedyrene inn i huset.

Vær obs ved boligkjøp

- Får du én gravid hunnrotte i huset, kan du under optimale forhold risikere å få en bestand på 60 individer etter bare fire måneder, sier han.

Leira påpeker også at mange av rotteskadene meldes i forbindelse med eierskifte av bolig.

- Folk bør absolutt gardere seg ved boligkjøp, særlig om man kjøper hus som er noen år.