Mysteriet oppklart

135 år siden Svalbard-mysteriet.

  Foto: Ann Sissel Jenssen

nyheter

Forskere på UNN har nå kunnet slå fast at hva som skjedde med de 17 selfangere som ble sittende værfast i det såkalte Svenskhuset på Kapp Thordsen på Svalbard høsten 1872.

Tromsømannen Fritz Mack fant fangstmennene på senvinteren i 1873, og han beskrev synet som møtte ham som grusomt i sine nedtegnelser. I gangen i huset lå fem døde selfangere under en presenning. Ti andre lå døde i sengene sine. Da var det gått et halvt år siden noen av dem hadde vært i live.

I 135 år har det blitt spekulert på dødsårsaken. Tuberkulose så vel som latskap har vært oppe. I nedtegningen av Svalbards historie er det skjørbuk som er nevnt som dødsårsak, ifølge Svalbardposten.

Nå er det klart at det var blyforgiftning som tok livet av selfangerne.

- Vi fant veldig høye blynivåer i beinrestene fra dobbeltgraven. Dette tyder på meget høye konsentrasjoner av bly i blodet til fangstmennene, sier Ulf Aasebø til Svalbardposten.no.

Aasebø som jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge og historiker Kjell Kjær søkte i fjor om å få åpne massegraven på Svalbard for å ta ut en hårprøve for analyse. Sysselmannen på Svalbard anbefalte søknaden, men Riksantikvaren satte foten ned.

I juli i år gjorde imidlertid Riksantikvaren retrett, og forskerne fikk lov til å starte undersøkelsene.

Aasebø og Kjær hadde blyforgiftning som teori før de satte i gang med undersøkelsene.

- Observasjonene ved Svenskhuset bekrefter den teorien vi hadde. Inni hermetikkboksene vi fant på stedet var det så mye bly at det hang som istapper inne i boksene. Biter av loddesømmen hadde falt ned i boksen, forteller Kjær til Svalbardposten

En av fangstmennene, Karl Albertsen, skrev dagbok under oppholdet i det såkalte Svenskhuset, og av denne kommer det frem at de 17 mennene spiste svensk hermetikkmat som befant seg i huset. Ifølge dagboken døde den første av mennene, Hans Hansen, i november, og julaften rapporterer Albertsen at alle var syke, uten å nevne mulig sykdom. Mye tyder på at Albertsen var den nest siste som døde.

De to som døde først, skal ha blitt gravlagt, men graven er aldri blitt funnet. De andre 15 omkomne ble lagt i en fellesgrav.