Nergård vil bort

Eieren av Skaretfisk vil betale for å få trålkonsesjonen med ut av kommunen.

Skaretfisk har blitt et økonomisk mareritt for oss. Vi taper 60.000 kroner, hver dag.

Styreleder i Nergård AS, Espen Johnsen

Trålkonsesjonene utgjør en betydelig verdi i Skjervøy-anleggene. 

nyheter

Etter flere måneder i tenkeboksen kom Nergård med svaret for hva de ønsker med de to anleggene i Skjervøy.

- Vi ønsker å gå i dialog med Skjervøy kommune i et forsøk på å finne andre som kan drive her, sa styreleder i Nergård AS, Espen Johnsen, da han torsdag redegjorde for Skjervøy Formannskap.

- Skaretfisk har blitt et økonomisk mareritt for oss. Siden vi kjøpte Skaretfisk i 2005 har vi tatt et samlet tap på 65 millioner kroner. Vi taper 60.000,- kroner hver eneste dag, så inntil vi er ute av Skjervøy har vi tapt enda flere titalls millioner.

Legger ned

Beslutningen innebærer at Nergård AS vil legge ned drifta både på Skjervøy og Lauksletta. Høsten 2008 var planen å legge ned på Skjervøy og flytte all produksjon til Arnøy. Dette gjorde at man måtte endre trålkonsesjonene slik at selskapet fikk produksjonsplikt i Skjervøy kommune, ikke kun i Skjervøy havn.

I juli snudde selskapet og bestemte seg for å legge ned på Arnøy og ruste opp på Skjervøy. Litt seneren var planene justert til at man ikke visste hva man ville gjøre i Skjervøy, annet enn at man fortsatt ville legge ned på Arnøy. Hva som skulle skje med Skjervøy var usikkert.

Trålkonsesjon

Da Nergård kjøpte Skaretfisk fikk de også med to trålkonsesjoner, samlet på en tråler. Konsesjonsvilkårene plikter Nergård å produsere hvitfisk i Skjervøy.

- Den konsesjonen har vært utrolig dyr for oss, og om vi ikke får den med oss vil tapet bli enda større. Derfor er vi interessert i en dialog med Skjervøy kommune, sier Pedersen.

I følge Pedersen har konsernet lett med lys og lykte etter måter å tjene penger på i Skjervøy.

- Vårt konsept er stordrift. Det er det ikke økonomi til. Imidlertid ser vi ikke bort fra at det kan være andre som kan få til lønnsomhet, men da med et mindre konsept enn vårt, sier styrelederen, og henviser til bedrifter på Brennsholmen og Havnnes.

Til Oslo

Formannskapet i Skjervøy er forberedt på en dialog, men flertallet ønsket ikke å gjøre annet enn å ta forespørselen fra Nergård AS til anet enn orientering.

- Vi skal i møte med Fiskeridepartementet allerede mandag. Da vil vi be om en klargjøring av vårt handlingsrom i forhold til trålkonsesjonen, sa ordfører Roy Waage (Kp).

Waage fikk medhold fra et enstemmig formannskap om å ta oposisjonspolitiker Arnulf Steffensen (Ap) med til Oslo.

- Jeg legger til side alt annet og blir med, sier Steffensen, som fulgte formannskapsmøtet fra sidelinjen.

Steffensen betegner situasjonen som alvorlig.

- Det gikk som jeg hadde fryktet. Nå må vi bare brette opp ermene og stå sammen for å finne løsninger som er til det beste for hele kommunen.