Hedres av kongen

Liv Rundberg er tilkjent Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Kåfjord Kulturskole in persona får medalje for sin mangeårige innsats. 

nyheter

Kjært barn har mange navn, og Liv er intet unntak. Hun er døpt Astrid Liv Kristine Mæsel Rundberg, men best kjent som ho Liv og Mor Tonetreff, samt en rekke andre navn som klinger klart og urent i kulturlivet i hele regionen.

Fredag morgen kom telefonen hun aldri hadde ventet.

- Da ringte Fylkesmannen og fortalte at jeg skulle få Kongens Fortjenstmedalje i sølv. Det er jo helt utrolig, og selv synes jeg jo kanskje ikke at det er så helt fortjent, sier hun, før hun bryter ut i sin kjente, hjertelige latter.

Skriv din gratulasjon til Rundberg!

Et levende hjem

For om det er noe Liv er kjent for, må det være sin utrettelige innsats for musikken hjemme i Kåfjord, samt regionens kanskje mest hjertelige smil. Når Liv smiler, er det med absolutt hele ansiktet, og man må være laget av stein for ikke å bli både smittet og sjarmert.

- Kulturen og musikken har gitt meg en enorm glede. Selv føler jeg jo at jeg jo bare har jobba og gleda meg i arbeidet, men så får jeg jo stadige tilbakemeldinger fra folk som forteller at det vi har gjort samme har hatt betydning også for dem. Det er alltid noen som minnes det vi gjorde, som forteller og spør om jeg husker den og den episoden. Og det er jo utrolig morsomt!

Når vi antyder at det å ha fostret opp fem hypermusikalske barn, Håkon, Herborg, Hogne, Halvar og Herman, er verdt en fortjenstmedalje i seg selv, kommer latteren igjen.

- De har jo vært med overalt, så det måtte jo bli slik. Så har det jo sin bakside i et kanskje litt i overkant rotete hus. Med en nabo sa alltid; Liv, du har et levende hjem, og det er jo viktigst.

Diskvalifisert

Å rangere alle de tingene hun står bak, blir nærmest håpløst. Hun var med å starte Tonetreff på 1970 og -80-tallet, en årlig kulturhappening som foregikk i hele regionen. Hun dirigerte Sol Tensing og gjorde sangglade kåfjordungdommer til TV-stjerner.

Hun er Kåfjord Kulturskole in persona og hvor mange ungdommer hun har undervist vet nok bare protokollene. Og knapt nok dem.

- Jeg har jobbet med så mange, i så lang tid, og det har hele tiden gitt meg så mye tilbake, sier hun.

- Det har vært så mange, store opplevelser. Det å ha fått lov å tonesette samiske tekster, drive fram samisk sangruppe og Generasjonskoret, alt det er jo stort.

Eller da hun var i Rotsundelv, torsdag kveld og sang på fårikålkvelden.

- Da sto det en liten jente og dirigerte koret og alle sammen av hele sitt hjerte. Alle ble så fasinert og bedåret, og det var så utrolig skjønt og flott. Det er jo sånn det har vært.

I tillegg til musikken har hun også vært aktiv innen idretten, og hun husker godt sin siste håndballkamp som aktiv.

- Da spilte vi hjemmekampene på Skjervøy, og jeg var gravid i femte måned med Hogne. Et stykke ut i 2. omgang blåste dommeren av kampen og ga beskjed om at Kåfjord var diskvalifisert fordi vi hadde en for mye på banen.

Fortjent

Hun kom til Kåfjord i 1965, og der traff hun sin kjære Øyvind. Siden kom altså barna, barn som i dag alle lever av musikken. De fire brødrene er for tiden svært aktuelle med bandet, Violet Road, og gir om få dager ut sin andre plate, alt mens «Can You Hear The Morning Singing» spinner for fullt på nasjonal radio.

- Ungene har ringt i dag, og gratulert. De synes jo dette er stas. Og så sier de at det er fortjent. Det er jo godt, da.

Godt synes hun også det er at det er en venn gjennom alle årene i Kåfjord, Tormod Seljevoll, som foreslo henne som medaljør.

- Det betyr også veldig mye for meg at det er nettopp Tormod som var med som forslagsstiller. Han har jeg kjent siden jeg kom hit, og vi synger fortsatt sammen.

Slottstur

Å få Kongens Fortjenestemedalje i sølv betyr besøk på slottet og audiens hos Kongen. For royalisten Liv Mæsel Rundberg blir det en ære og en stor glede.

- Jeg har så til de grader latt meg imponere av Kong Harald, og særlig de siste månedene. Hans tale etter terroren og hans menneskelige tårer har varmet veldig.

Og tanken på slottsbesøket har også brakt fram minner, over 60 år tilbake i tid.

- Jeg husker jeg sto hjemme og stekte egg og kokte kakao, og dagdrømte om at Kongen plutselig kom inn dør og sa: Neimen, Liv, så flink du er til å steike egg og koke kakao, flirer hun.

- Men det var jo Kong Haakon, og nå skal jeg møte Kong Harald.

Trer av

Neste år, i august, fyller Liv Rundberg 67 år. Da skal hun tre av og, som hun sier, overlate jobben til yngre krefter.

- Jeg er inne i det siste arbeidsåret, ja. Det er jo selvsagt en motivasjon å få en slik hedersbevisning, men det er nok på tide å slippe til yngre krefter. Og så kommer jeg uansett alltid til å stille opp om det er bruk for meg.

Så må dama med det fantastiske smilet, den hjertelige latteren og den tilsynelatende utømmelige energien fly. Hun og mannen skal på teater i Manndalen for å se «Sangen fra Rotsundet». Slik starter også den første feiringa av Kongens Fortjenstmedalje i sølv.

- Etter det drar jeg og Øyvind til Reisa på hytta, og er der på lørdag. Og søndag skal jeg spille på samisk-norsk gudstjeneste her i Kåfjord.

- Alt er altså som før, Liv?

- Ja, alt er som før, sier Liv.

Og ler.