Gaupa tar levebrødet

Rovdyret herjer i Kåfjord og har tatt 100 lam så langt i år.

STORE TAP: Steinar Gamst fra Kåfjård har mistet over 70 lam på utmarksbeite hittil i år.   Foto: Jan Arild Hansen

nyheter

Bare for sauebonde Steinar Gamst fra Lagnes i Indre Kåfjord ble 72 lam borte, eller nesten 40 prosent av alle lam som ble sent ut på sommerbeite.

- Jeg trenger ikke å true med nedleggelse. Med slike tall er det snart ingenting igjen allikevel, sier han temmelig sørgmodig og frustrert.

Denne uka har bonden hatt møter med både fylkesmannens miljøavdeling og Kåfjord kommune, og Gamst er ikke helt overbevist over de tiltak som er lovt skal iverksettes.

- Jeg krever strakstiltak. Det vil si at man går inn med direkte skadefelling på gaupe i området, mener Gamst.

Dårligere oppgjør

For Kåfjordbonden som har drevet med sauehold siden 1983, betyr årets tapstall en betydelig forverring av situasjonen.

- Jeg hadde mål om å øke besetningen til 110 vinterfora sau, men har nå 80. Reglene for erstatningsordninger er en vits, hvor jeg i fjor måtte akseptere et tap på 10 prosent, mot normalt fire, sier Gamst.

Om det ikke var nok, så er oppgjøret ennå verre for 2012 hvor han selv må stå for 13 prosent av tapene, altså tre prosent dårligere enn året før.

For bonden som har gjort betydelige investeringer de siste åra, er det ingen stor matematisk bragd å skjønne inntektstapet dette gir.

- Du kan sammenligne det med et lønnsoppgjør som gir deg titalls prosent nedgang på noen få år, tilføyer han.

Forer rovdyra

I Indre Kåfjord er det bestemt fra myndighetene at det skal være rovdyr, altså et såkalt A område. Gamst legger ikke skjul på sin oppgitthet over myndighetenes rovdyrforvaltning.

- Det er ment at vi skal fore rovdyra som myndighetene vil ha, og det uten å få noe for det, mener bonden.

Gamst viser også til hvordan tapstallene for han og de andre bøndene har skutt i været etter at bønder i Nordmannvik og Olderdalen la ned sin drift

- Og sånn vil det bare fortsette. Legger jeg ned, vil tapstallene bare forflytte seg videre innover Kåfjord til det ikke er noen sauebønder igjen, mener han.


Du kan lese hele saka i lørdagens Framtid i Nord, som du kan kjøpe elektronisk her.