Fanga kveita med hendene

Dette er en fiskehistorie så utrolig at den bare må være sann - en historie om å fange en 200 kilos kveite med bare hendene.
nyheter

Fredag tok Tommy Nilsen fra Skjervøy og Stein Andreassen fra Akkarvik ei kveite på rundt 200 kilo - med bare hendene. Nilsen, som til daglig er renovatør for Avfallsservice AS, var der for å hente søpla hos folk.

– Jeg bruker å gå ned på kaia og snakke med karene på fiskemottaket når jeg er i Akkarvik og renoverer. Etter å ha drukket en kjeft kaffe gikk vi langs kaia og da var det at Stein fikk øye på fisken. Den lå 15-20 meter fra kaia med sporen i lufta og kroppen ned i havet.

Kappa tauet

De to hoppet ned i en lettbåt som ligger ved kaia, men det var så nediset at det var så vidt de kom ut.

– Alt var dekket av is, motor og tauverk. Stein måtte kutte dragtauet for å komme ut og motoren sto så vi måtte padle fram.

Det at ikke fisken stakk i alt viraket de to karene lagde, tar Nilsen som et tegn på at kjempen var ute av slag.

– Jeg har jo hørt om fiskere som ser kveita ligge i havflata, men de sier den stikker av når man kommer nær. Denne gjorde nesten ikke noe motstand i det hele. Da vi kom fram satte jeg langkroken i den og straks etter hadde Stein slått tau rundt sporen. Likevel var det ikke noe baksting. Den slo litt, men ellers var den helt rolig.

200 kilo

Med tau i fisken og båten dro de den inne til kaikanten. Der fikk de slått kraftigere tamp og heist kveita opp over kanten. Først da så de for alvor hvor stor den var.

– Vi prøvde å veie den rund, men vekta på mottaket stopper på 150 kilo. Nå i ettertid har Stein veid den. Den er 171 kilo sløyd og uten hode. Bare det veide 27 kilo. Rund ville den nok helt sikkert være på rundt 200 kilo.

Tommy Nilsen, som selv er vokst opp i nabobygda Årviksand, kan ikke huske å ha sett en så stor kveite før.

– De har fått inn en og annen storfisk, men jeg kan ikke huske å ha sett noe så stort, i alle fall ikke i voksen alder.