Tar lærlingtida i Irland

Skjervøykvinne drar til utlandet for å bli barne- og ungdomsarbeider.

UT FOR Å LÆRE: Denne uka drar Marianne Birkelund (t.h.) til Irland for å være lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget. Hilde Thomassen i KomOpp mener dette viser alle muligheten som finne.   Foto: Anita Olsen

HIT: Til kysten av Irland reiser skjervøykvinna.   Foto: Anita Olsen

nyheter

- Jeg tror det blir kjempegøy å oppleve noe helt nytt.

Skjervøyjenta Marianne Birkelund (20) er lærling i barne- og ungdomsfaget, og er for tiden på ungdomsskolen på Skjervøy.

I slutten av denne uka pakker hun imidlertid kofferten, og reiser til Irland. Der skal hun tilbringe tre måneder i praksis ved en førskole.

- Jeg tror det kommer til å bli veldig lærerikt. Jeg er kjempespent, og tror jeg kommer til å få mye ut av turen, sier hun.

- Spennende

Den reiseglade jenta er glad for at hun får muligheten til å ta en del av læretida i utlandet.

- Det blir veldig gøy å oppleve noe helt nytt, og jeg er kjempeglad for at jeg kan gjøre det. Det er ikke alle som får sjansen til dette, sier hun.

- Det blir nok en stor utfordring, men jeg tror jeg skal takle det veldig greit, legger hun til.

Birkelund er en av ni lærlinger i Skjervøy kommune. På landsbasis oppfordrer man til å ta inn en lærling per tusende innbygger, mens på Skjervøy har man hele tre per tusende innbygger.

- I forhold til resten av Troms er vi en av de beste kommunene til å ta inn lærlinger, sier Hilde Thomassen, rådgiver i KomOpp.

KomOpp er opplæringskontoret for lærlinger i offentlig sektor, og hun fungerer som rådgiver og har ansvar for hele Nord-Troms.

Thomassen mener man får utrolig mange muligheter når man er lærling.

- Man får være med på alle spennende jobber man gjør i bedriften, og man får bruke god tid på det man skal lære. Lærlinger har en veileder de går ved siden av, samtidig som de får selvstendige oppgaver, sier hun.

Mange muligheter

En av mulighetene, den som Birkelund har benyttet seg av, er å ta en del av læretida i utlandet. Man får dekt reise, opphold og forsikring, og man får borteboerstipend mens man er borte. I tillegg får man lønn fra kommunen.

- Alle sier etterpå at de har vokst veldig på oppholdet. Man lærer en annen kultur, og får også gjort seg noen tanker om hva som er bra i Norge, og hva som kanskje kunne vært gjort annerledes, sier Thomassen.

- I tillegg får man jo også språkopplæring, legger hun til.

Hun anbefaler alle som har gått yrkesfag til å ta læretida, før man eventuelt tar påbygning, da Troms er et av to fylker som garanterer at man får plass på påbygning etter endt læretid.

Har man tatt læretida først har man dessuten mindre teori under påbygningsåret.

- Det er hele 60 prosent frafall på påbygning, så det er et bortkastet år for mange. Tar man det etter læretida er man mer motivert, tror hun.