Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet (UiT), skriver om geolog Harald Øverli Eriksen som har optimalisert en metode for kartlegging av blant annet fjellras og skred.

-Mitt doktorgradsarbeid gikk ut på å kombinere radardata fra bakke- og satellittbaserte instrumenter for å måle bevegelser i fjellpartier, løsmasser og permafrostlandformer, som for eksempel steinbreer. Denne forskningen er relevant i planleggingsfasen av bebyggelse, veier, jernbane og broer. Metoden kan også gjøre det mulig å overvåke tilstanden til demninger tilknyttet kraftstasjoner, tuneller og setninger der vi har infrastruktur fra før, forklarer Eriksen til UiT.

Dette gjør at ustabile fjellparti kan følges med enda større presisjon.

Fokusert på fjell i Nord-Troms

I arbeidet har han fokusert på kjente rasutsatte områder i Nord-Troms, som Nordnesfjellet, Gámanjunni 3 i Manndalen og Ádjet i Skibotn.

En av fordelene ved metoden er at ørsmå bevegelser kan måles over store områder, uavhengig av lysforhold og om det er sol, tåke eller regn.

Nyttig verktøy

Arbeidet hans har vekket interesse og med seg har han fått mange samarbeidspartnere; Norut, Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Meteorologisk institutt (Met).

-Vi har utviklet et verktøy som kan bli veldig nyttig for geologer og andre som jobber med infrastruktur og kartlegging av naturkrefter. I et land med mye bratt og utilgjengelig natur, kan dette fjernmålingsverktøyet være med på å redusere risiko og kostnader for samfunnet, oppsummerer geologen til UiT.