Luisa Pineda, Nathalia Fabuel, Antonio og Oscar Nunez er spanjoler bosatt i Nordreisa. De har flyttet til Norge for forskjellige grunner, men har alle til felles at de ikke kan tenke seg å dra tilbake.

– Vi stortrives i Nordreisa, og vil aldri flytte tilbake til Spania, sier de.

Familieliv

Luisa flyttet til Norge for elleve år siden, og er den eneste av de fire som dermed ikke ble rammet av krisen som herjer i Spania for tiden.

– Jeg flyttet hit for en mann, lærte norsk og utdannet meg til hjelpepleier, sier hun.

Antonio flyttet hit i fjor, og har aldri angret på det. I Spania jobbet han fra klokka 10 til 22, mandag til søndag, og fikk dermed liten tid til kona og deres to barn.

?– Barna hadde alltid lagt seg når jeg kom hjem, så jeg fikk aldri sett dem. Da tenkte jeg at det går jo an å prøve, og derfor flyttet jeg til Norge. Kona og barna kommer etter til sommeren, sier han, og legger til at han gleder seg til å endelig kunne nyte fritid og familie.

Antonios bror, Oscar, flyttet til Nordreisa for kun tre uker siden.

– Jeg er utdannet elektriker, men har ikke jobbet i Spania på to år. Antonio sa jeg kunne komme hit og prøve, så da gjorde jeg det. Akkurat nå er det ille i Spania, så det er mye bedre å være her.

Trives

Nathalia jobbet på hotellet i Sørkjosen på sommerne, og i februar flyttet hun til Nordreisa for godt.

– Akkurat nå jobber jeg på en gård i Dalen, og holder på å lære meg norsk.

Mange har spurt de fire om hvorfor i all verden de vil bo i Norge, når de kunne bodd i Spania.

– Folk skjønner det ikke, men for oss er trygghet og familieliv mye viktigere enn sol og varme. Når vi bodde i Spania hadde vi likevel aldri tid til å gå på stranden, vi jobbet jo hele tiden.

Alle trives kjempegodt i Nordreisa. De har fått venner og jobb, men likevel savner de familien hjemme ofte.?

– Jeg snakker med mamma hver uke og reiser hjem en gang i året. Jeg har blitt vant til det, sier Luisa.

Også Antonio snakker mye med kona og barna, men mest på Skype.

– Jeg savner barna veldig mye, men å kun se dem på dataskjermen blir ikke det samme som å kunne røre dem.

Stor opplevelse

Naturen i Nordreisa er noe av det de liker best. De trives med snø, nordlys og midnattssol.

– Det er veldig store opplevelser for oss som ikke er vant med det. I Spania var det aldri snø og aldri kaldt, men det ble alt for varmt.

De føler alle at de har blitt tatt godt i mot i Nordreisa.

– Folk var litt tilbaketrukne først, men de har åpnet seg mer etter hvert. Det eneste jeg savner er den nærheten vi har i Spania, som det at vi alltid gir to kyss og en klem når vi møtes, sier Nathalia.

Heller ikke Antonio kunne tenke seg å flytte tilbake noen gang.

– Jeg har vært veldig heldig. Jeg fikk jobb, hus og mye hjelp helt fra starten av. Jeg liker ikke å være her, jeg elsker det. Jeg er veldig glad her, og folk som kommer til frisørsalongen jeg jobber på er glade i meg. Jeg vil aldri tilbake, sier Antonio.