Har du i det hele tatt vært ute i Tromsø i løpet av de siste årene så er det store sannsynligheter for at du har truffet på noen av de fire herrene som står bak Tromsø Wine Collective.

Sommelier Ørjan Davidsson har de siste fem-seks årene stått bak disken på både Agenturet og Balthazar vinbar, sommelier Gus Wardle har skjenket vin på blant annet Helmersen, Maskinverkstedet og Vulkana Supper Club i en årrekke, og sommelier Anders Elvestad fra Nordreisa, har trukket korker på blant annet Helmersen, og er nå deleier i Tøllefsenhjørnet.

Sommelierer og kokker

Fjerdemann i firkløveret – Leik Torsteinsen – er kokk på Fiskekompagniet, men har før det også omfattende erfaring fra restauranter både innenbys og utenbys.

– Vi har det til felles at vi er opptatt av vin. Det er en lidenskap vi har – vi er opptatt av god vin, hvor den kommer fra, hvem som produserer den og – ikke minst – hvem som serverer den, sier Ørjan Davidsson.

De fire har gått svangre med planer om å få til noe i lag i flere år – men ikke sammen.

– Jeg og Anders har snakket sammen, jeg og Ørjan har snakket sammen – men det har ikke helt passet av ulike grunner å hive oss i gang, forteller Gus Wardle.

«De skulle bare …», akkurat som faren til Albert Åberg.

Korona ga startskuddet

Men tankene var der, og for hver gang drømmene var opp til diskusjon ble de mer konkrete.

– Da jeg og Anders hadde et «eureka-moment» og bestemte oss for å satse, tok jeg med Ørjan, og Anders tok med Leik, forteller Wardle.

Det relativt nystartede selskapet så dagens lys for noe over et år siden. Da var samfunnet fortsatt sterkt preget av koronapandemien, og bransjen de jobbet i slet tungt på en rekke områder – ikke kun økonomisk.

– Det var korona som fikk den siste steinen på plass, for en av tingene vi merket var at leveransene av vin var veldig preget av effektene av pandemien. Det var ikke minst logistikkproblemer, og vi i Nord-Norge og Tromsø sto kanskje ikke øverst på prioriteringslista til de store vindistributørene, forteller Leik Torsteinsen.

Neglisjerte i nord

Han forteller at det kunne lakke mot helg og restauranten der han jobbet hadde ikke fått nødvendige leveranser av vin simpelthen fordi distributørene sørpå ikke klarte å få flaskene nordover.

Derfor bestemte man seg for at nok var nok – de skulle ikke lenger være overlatt til aktører sørpå – de skulle se om sitt eget hus.

– Vi nordpå ble neglisjert i koronatiden, så det å ha en importør i nærmiljøet gjør oss mindre sårbare, sier Wardle.

Nå har gjengen eget sentrallager i Tromsø som kan serve både byen og omlandet.

Da selskapet ble startet fikk de med en fjerdemann – Anders Elvestad – som regnes som en av de fremste kjennerne av naturvin i Norge. Vinhuset Tromsø Wine Collective var født.

Så langt kvartetten kjenner til så er de den nordligste profesjonelle vinimportøren og grossisten i Norge, selv om de ikke har oversikt over alle som muligens kan ha lisenser for vinimport.

Alene i Nord-Norge

– Det finnes nok en del «kjøkkenimportører» av vin som har anledning til å ta inn vin, men så vidt meg bekjent så er det ingen andre profesjonelle her oppe, sier Elvestad.

Så langt har vinimportørene mellom 60 og 70 ulike viner i sin portefølje, men antallet vokser fortløpende. Ifølge Leik Torsteinsen – som er registrert som daglig leder i selskapet – tar det tid å bygge opp en vinengros.

– Det er kapitalkrevende å få på plass et varelager, og kunne vokse, sier han.

At det tar lang tid å vokse er dog ikke kun et problem, sier Gus Wardle.

– Enormt kontaktnett

– Når du er liten så har man en bedre oversikt både over produsentene og kundene og man kan være et bindeledd mellom de som leverer vinene, og restaurantene som skal servere dem, sier han.

De fire forteller at de har fått innpass på en rekke restauranter og barer i både Tromsø og i resten av landsdelen – og sågar i andre byer i resten av landet.

– Vi har jobbet så pass lenge i bransjen, og har så gode kontakter og et så enormt nettverk at det har vær nokså lett for oss å få innpass. Nå har vi kunder over hele byen som tar inn viner fra oss – ikke kun våre egne utesteder, sier Ørjan Davidsson.