På trappa hadde det nemlig skjedd et mystisk drap på trappa til skolen. Blodige fotspor ledet fra åstedet og inn i bygget, og ut igjen gjennom vinduet til personalrommet.

Dette var starten på den årlige lesefestivalen for montessoriskolen. Lesefestivalen arrangeres både i Nordreisa og Skjervøy, i samarbeid med bibliotekene.

Popcornfest

På Reisa Montessoriskole er lesefestivalen en uke både elever og lærere gleder seg til. Det er fullspekket program med masse lesing, skriving og krimgåter av forskjellige slag. Denne uka var det nemlig krim som var hovedtemaet, og dette syntes elevene var veldig spennende.

– Det har vært en kjempefin uke, forteller fjerdeklassingene Madelen Dyrnes Karlsen, Mina Simone Storslett og Tobias Tretten (alle 10).

– Vi har lest masse bøker, laget bokrapporter og samlet popcorn.

Elevene har nemlig fått popcorn når de har fullført diverse oppgaver, som de har lagt i en beholder. Når beholderen ble så full at popcornet gikk over streken ble det popcornfest med film.

– Kjempegøy, sier fjerdeklassingene samstemt.

Tobias Tretten, Madelen Dyrnes Karlsen og Mina Simone Storslett (alle 10) har storkoset seg med lesefestival denne uka. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

Politi for en uke

De har også løst krimgåter, som den mystiske ”drapssaken” som fant sted på trappa på deres egen skole. Hele uka har de etterforsket, lett etter spor og hint som kunne hjelpe dem å løse saken.

– Vi klarte å finne skolene som passet til fotsporene, problemet er bare at vi ikke vet hvem skoene tilhører, forteller Tobias.

Foto: Katrine Winther Bogstrand

De har mange mistenkte, men delte meninger om hvem de tror faktisk har begått drapet. De er imidlertid nokså sikre på at det er en av de ansatte på skolen.

– Krimgåta har vært det morsomste med lesefestival, synes Tobias, og får bekreftende nikk fra klassevenninnene.

– Det har vært artig å få leke politi hele uka, legger Madelen til.

Leste 94 bøker

Elevene på småtrinnet, fra 1. til 4. klasse, har til sammen lest 94 bøker i løpet av uka, og skrevet like mange bokrapporter.

– Helt utrolig, sier lærer Katrine.

Fredag leste elevene fortellingene de hadde skrevet under lesevaken natta før. Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

Hun sier lesefestivalen først og fremst handler om leselyst og leseglede, og er derfor veldig glad for at elevene har vist et sånt engasjement. Hun skryter også av samarbeidet med biblioteket, som har levert store poser med bøker til hver av klassene.

– Hele skolen har også vært på biblioteket, og vi har vært på foredrag med Jørn Lier Horst, sier hun.

Foto: Katrine Winther Bogstrand

Dette ga mersmak for både små og store, og barna syntes det var stor stas å få møte forfatteren av bøkene de leser.

– Spennende uke

De har også vært innom Nord-Troms Museum, og der fikk de blant annet høre om drapene i Sør-Rotsund.

– Selv om vi har hørt om det før, fikk vi hele den detaljerte historien. Dette er jo en av de største drapssakene vi har i regionen, og det er en del av historien vår, så det var veldig spennende, sier Katrine.

Natt til fredag hadde 5. - 10. klasse lesevake, og overnattet på skolen. Dette har de hvert år under lesefestivalen.

I tillegg kom politiet innom for å fortelle om hvordan de etterforsker krimsaker, og da fikk elevene tips til hvordan de skulle gå fram for å løse deres egen sak.

– Det har vært en veldig spennende uke og det har skjedd masse, smiler Katrine.

Foto: Kristina Båtnes Hestdahl
Foto: Kristina Båtnes Hestdahl
Foto: Katrine Winther Bogstrand