Dette er det fjerde året Aktiv Lyngen tilbyr delprosjektet «Ungdom i arbeid» for ungdom i kommunen, og ungdomskonsulent Kåre Bjørnar Olsen mener tiltaket er viktigere enn folk flest tror.

- Det er mange som er interesserte i arbeid. Ungdommene lærer rutiner som og kommer seg opp om morgenen, hvordan de omgås mennesker i arbeidslivet og ikke minst hvordan de tjener sine egne penger. Vi tilbyr ungdommen et arbeidsprogram med hovedpunkter som å komme i rett tid på jobb og å ta ansvar, sir Olsen.

Viktig for fremtiden

Ungdommene får beskjed om hva de skal gjøre og hva som er forventet av dem. Når en har arbeidet i femti timer, så utløses det en referanse fra Aktiv Lyngen, slik at ungdommen kan skaffe seg jobbreferanse når de søker videre.

- Man hører ofte om at ungdommen ligger på sofaen dagen lang, men det er ingen som stiller spørsmålet om hvorfor. Handler det om latskap eller tilbud? Når en ikke blir opplært i hvordan en arbeidshverdag fungerer, så blir det vanskelig å vite. Man skal feile et par ganger før man lykkes.

Skryter av ungdommen

Flere av ungdommene arbeider på omsorgssenteret i Nord-Lenangen og sykehjemmet på Lyngseidet. Her driver de med trivselsarbeid blant eldre, både om våren og høsten.

- Det er helt fantastisk for de eldre og omgår med ungdommen, og omvendt. Her har vi fått veldig gode tilbakemeldinger på tilbudet. Ungdommen får også større respekt for eldre. Tanken bak tilbudet er å få flere over i omsorgssirkelen, og da helst gutter.

- Det er flere som har endret skoleplaner etter å ha arbeidet i Aktiv Lyngen, avslutter Olsen.