Valgforsker Per Arnt Pettersen ved Høgskolen i Bodø har uttalt til Nationen at han ikke tror partiet eksisterer om ti år. Ved dette valget har Kystpartiet utpekt Troms til satsingsfylke, men foreløpig har ikke det ført til velgerstrøm.

Ved forrige stortingsvalg fikk Kystpartiet en oppslutning på 8,6 prosent i Troms. En ny meningsmåling utført av Respons for de nordnorske A-presseavisene gir partiet en oppslutning på bare 1,7 prosent. Det er også resultatet for hele den nordlige landsdelen.

- Hvorfor når dere ikke fram til velgerne, 1. kandidat til Stortinget Jens Helge Jensen?

- Det kan du si. Men denne målingen er tatt før vi startet valgkampen. Det er nå jobben skal gjøres. Vi ser helt klart at vi må ha flere til å stemme på oss om vi skal ha mulighet til å få et mandat. Nå skal vi hive oss i kallosjene og prøve å synliggjøre oss på en god måte, så folk ser at Kystpartiet trengs, svarer Jensen.

- Mange velgere kjenner nok ikke ditt navn?

- Jeg kan nok profilere meg litt bedre. Jeg har bare vært med i lokalpolitikken i Kvænangen i 12 år, så jeg har nok en veg å gå for at folk skal bli litt bedre kjent med meg. Men vi blir nok lagt merke til framover, på en positiv måte.

- Har det gått dårlig etter at Bastesen ble ekskludert fra partiet?

- Bastesen var jo representant fra Nordland. I 2005 var Kystpartiet det femte største partiet i Troms og bare noen hundre stemmer manglet for et mandat, sier Jensen optimistisk.

Valgforsker Per Arnt Pettersen mener partiet er svekket etter at Bastesen ble ekskludert i 2008. Det skjedde etter en årelang strid mellom den tidligere partilederen og ledelsen i partiet.

- Bastesen var også en populær enkeltperson. Han var karismatisk og langt mer synlig enn nåværende partileder. Det ga nok en del velgere, sier Pettersen til Nationen.