Torsdag denne uka skal Emil Karlsen (24) fra Storfjord i 18-årsdag. Sånt blir det normalt ikke avisoverskrifter av – men så er det heller ikke en helt normal bursdagsfest han skal i.

Det er nemlig prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag han er invitert til å feire – sammen med 24 andre unge representanter fra hele landet. Storfjordingen er eneste representant fra Troms og Finnmark.

– Det er jo langt ifra hverdags å få en sånn type invitasjon. Kjempestas, sier den unge musikeren.

Travle tider

Karlsen fikk en telefon fra statsforvalteren i Troms og Finnmark, som lurte på om han kunne tenke seg å delta på feringen. Han har travle dager for tiden, men heldigvis klaffet det med at han allerede var i Oslo.

Han har nemlig hovedrollen i det samiske nasjonalteatret Beaivváš sitt teaterstykke «Koke Bjørn» – som har premiere på Oslo Nye Teater allerede fredag.

– Det er mye som skjer imellom slagene, ler han.

Prinsessens myndighetsdag feires med en festmiddag på Deichman Hovedbibliotek, og det er regjeringen som står som vertskap. Stortinget og Høyesterett er også representert, samtidig som det er lagt vekt på å invitere unge representanter for idrett, kulturliv, samfunnsliv, politikk og organisasjonsliv.

– Dette er mennesker som skal bidra til å skape det landet prinsessen skal være med å lede inn i fremtiden. De danner et tverrsnitt av dagens Norge, og en del av gaven til prinsessen er at hun får feire sammen med dem, sier statisminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– Ikke så «stivt»

Karlsen synes det er stas å bli plukket ut til å være representant for det nordligste fylket.

– Jeg tenker at da har man kanskje gjort noe riktig, og vært synlig på et eller annet vis. Det er jo ungdom med forskjellig bakgrunn som er invitert, sier han, som selv er opptatt av å fronte det sjøsamiske.

– Hvordan måler en sånn type invitasjon seg med andre bursdagsinvitasjoner du har fått?

– Ja, det gjenstår jo å se når feiringa er over, ler han.

Han tror uansett det blir veldig spesielt å delta på fest med de kongelige.

– Det er jo en del kotyme og sånt, men det er påpekt at det ikke skal være så «stivt» som man kanskje kunne tenkt. Vi er forsikret om at det blir lave skuldre, og at vi først og fremst skal hygge oss. Det er jo en myndighetsdag, så jeg tror ikke det blir de klassike lange talene. Så vet jeg også at det skal være en del musikalske innslag.

– Du gleder deg?

– Ja, er du gal! Det blir kjempegøy, og jeg er veldig spent.