En 49 år gammel mann ble i desember i fjor skutt og drept da hjullasteren han kjørte, kjørte inn i en politibil. Politibetjenten løsnet 18 eller 19 skudd da gårdbrukeren angrep ham selv og makkeren med hjullasteren.

Nå har Riksadvokaten slått fast at saken skal henlegges, slik Spesialenheten i sommer konkluderte med, skriver Bergens Tidende. Spesialenheten mente politifolkene åpenbart var i en nødvergesituasjon og henla saken som intet straffbart forhold.

Samtidig retter Riksadvokaten kritikk av Troms politidistrikts håndtering av saken. Politidistriktet satte i verk en separat etterforskning etter hendelsen.

– Svekker Spesialenhetens uavhengighet og tillit

– Denne saksbehandlingen svekker Spesialenhetens uavhengighet og tillit i samfunnet, og kan i denne saken ha ødelagt bevisbildet, sier advokat John Christian Elden, som er bistandsadvokat for 49-åringens etterlatte.

I en pressemelding skriver Elden at Riksadvokaten peker på at Troms politidistrikt valgte å ta avhør av sine egne tjenestemenn uten å spørre Spesialenheten, i en situasjon der politidistriktet allerede hadde erklært utad som sin holdning at tjenestemennene handlet rettmessig.

– Når avhørene av tjenestemennene deretter er sentrale i Riksadvokatens begrunnelse for henleggelsen, er det ikke mulig å ha tillit til at etterforskningen har nådd et korrekt resultat. Samtidig er det ikke mer å gjøre med det når bevisene først er ødelagt, sier Elden.

Skal evalueres

Visepolitimester Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt påpeker overfor NTB at politiets innsats skal evalueres nå som saken er rettskraftig avgjort.

– Men det er vanskelig for oss å kommentere noe rundt disse beslutningene før vi har gjort en slik evaluering. Slik vi leser Riksadvokatens bemerkninger, slår de fast at de ikke har holdepunkter for at politidistriktets etterforskning har gått ut over Spesialenhetens egen etterforskning i denne saken.

– Samtidig sier de at politiet bør vise større påpasselighet med å ikke gå for langt i innledende etterforskningsskritt. Dette tar vi til etterretning og tar med oss inn i evalueringen, sier Lysnes videre.

– Et endelig punktum

Politibetjenten selv sier til Politiforum at det er godt å få avsluttet en stor og langvarig sak med et endelig punktum.

– Det har gått snart ett år, og nå er det endelig mulig å legge selve straffesaken bak seg, sier tjenestemannen som avfyrte skuddene.