– Jeg oppfordrer gjerne alle til å prøve el-sykkel, som er både helsefremmende og morsomt samtidig som det ivaretar miljøperspektivet, påpeker hun.

Ordningen organiseres i praksis av Elektro-Sport på Lyngseidet. Syklene ble kjøpt inn i fjor høst. Fra 2. mai ruller syklene for fullt.

Nyheim har fram til nyttår hovedfokus på å få godkjent ny reguleringsplan for sentrum av Lyngseidet. Realisering av flere større tiltak forutsetter at vedtatt plan ligger i bunnen.

Gått ut av dato

Gjeldende reguleringsplan er fra 1986, og er for lengst gått ut av dato.

– Den oppfyller ikke nødvendige krav for å utvikle sentrum i ønsket retning med tanke på å skape næringsutvikling og aktiviteter. Reiselivet i kommunen er i stor vekst og har potensial til å bli enda viktigere, forteller Nyheim.

Jorunn Nyheim startet i oktober 2016 med Lyngen-løftet. Av gjennomførte tiltak er tilrettelegging for både små og store i Prestelvparken like ved kirka. Parken får noe mer utstyr før det settes sluttstrek.

Parkveien er oppgradert med nye fortau og belysning.

Boliger og trivsel

En gjennomgående helhetlig promenade og planlagte tiltak langs strandsonen krever ny reguleringsplan.

Stedsutviklingen går over i en ny fase, hvor reguleringsplanen først må vedtas før det kan igangsettes større tiltak.

– Grunneiere, politikere og andre interesserte involveres for ytterligere innspill før planen etter sommerferien legges ut til offentlig høring. Siste runde skjer i kommunestyret før jul.

– Hva er formålet med planen?

– Den skal tilrettelegge for næringsutvikling, boliger og trivsel på Lyngseidet. Fokuset rettes mot havet. Langsiktig bærekraftig utvikling står sentralt.

Miljøgate

– Hva skjer med fylkesveien gjennom sentrum?

– En miljøgate med 30-sone i en begrenset strekning er planlagt. Den diskuteres med Statens vegvesen, som stiller seg positiv til foreløpige innspill.

Hun er tilfreds med fremdriften i Lyngen-løftet. Konsekvensvurderingene i tilknytning til planprosessen har imidlertid tatt lengre tid enn forutsatt. Nyheim venter spent på at NVE legger fram nye beregninger for oppskyllingshøyde fra fjellskred på motsatt side av Lyngenfjorden. En antydet dato er rundt 25. mai.

– Mye er gjennomført på forholdsvis kort tid, men alt er ikke like synlig for publikum, forteller prosjektleder Jorunn Nyheim.

Store stedsskilt ved innfartsårene Svensby, Furuflaten og Lyngseidet settes opp i sommer, hvis kommunestyret godkjenner opplegget.