I mai opplyste Skatteetaten at arbeidet med kontrollsakene rundt differensiert arbeidsgiveravgift var satt i bero, i påvente av avklaringer rundt regelverket.

Korrespondanse Altaposten har fått innsyn i viser at dette arbeidet fortsatt pågår for fullt. Skatteetaten innrømmer ikke på noen som helst måte at de har satt saker i bero eller at «tvilen skal komme tiltalte til gode».

59 selskaper har fått varsel om krav om 14 prosent arbeidsgiveravgift, selv om de er i distriktskommuner – i soner med 0 og differensiert arbeidsgiveravgift.

Stor usikkerhet

Altaposten har begjært og fått innsyn i intern kommunikasjon som vitner om stor usikkerhet hos de ansatte, knyttet til saksfeltet og det nye kontrollområdet. Det er nå, etter koronapandemien, at Skatteetaten har gått nærmere inn på dette kontrollområdet. Også for saksbehandlerne deres er det mye usikkerhet rundt saken.

Også internt er det stilt spørsmål rundt informasjonsplikt, de ulike regnskapsprinsippene i Norge og EU, ulik verdifastsettelse og uklarhet rundt oversettelse, med mer. Den interne epost-korrespondansen har skjedd før, under og etter at flere selskaper har hatt bokettersyn og varsel om ny beregning av arbeidsgiveravgift for 2018 og 2019.

Dette rimer også med det bedriftsledere har fortalt Altaposten, om at deres saksbehandlere i Skatteetaten også har uttrykt usikkerhet rundt tolkning av regelverket i dette nye kontrollområdet.

– Gjennomsnittlig varslet beløp er kr 968.801, forteller Ingrid Bergheim i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

59 har fått varsel, de fleste i nord

Altaposten har utfordret Skatteetaten om fakta. Ingrid Bergheim, fungerende underdirektør Skatteetaten, Divisjon Innsats, avdeling Fokusområder, svarer:

– Hvor mange selskaper har per nå fått varsel om beregning av arbeidsgiveravgift og/eller tilleggsskatt for 2018 og 2019 med bakgrunn i at mer enn 50 prosent av bokført kapital er brukt?

– 59 arbeidsgivere har fått varsel om endring av beregning av arbeidsgiveravgift etter kontroll av om mer enn halvparten av aksjekapitalen har vært tapt, svarer Bergheim.

Vil ikke opplyse på kommunenivå

Altaposten har også fått innsyn i hvilke av landets fylker som er rammet, selv om vi egentlig ba om å få vite hvilke kommuner som har fått slike varsler, og hvor mange.

– Vi ønsker ikke å opplyse om tallene på kommunenivå, men kan opplyse følgende om fordelingen på fylke for de 134 arbeidsgiverne som har blitt varslet om kontroll, svarer underdirektøren da.

Som vi kan se under, er det hovedsaklig i Nordland, Troms og Finnmark det er sendt ut varsler med krav om endring av arbeidsgiveravgiften. Noen selskaper har tolket varslene om krav som at de må betale, da både kontonummer og kidnummer og konkrete beløp har vært opplyst.

Etter det vi har grunn til å tro, er det ikke mye som tyder på at noen av disse selskapene skal komme unna denne etterbetalingen.

EU mener det er ulovlig statsstøtte

Felles for selskapene som har fått disse varslene, - og som kan få dem i tida fremover, - er at de har mer enn 3,5 millioner i lønnsutgifter, og har brukt opp mer enn 50 prosent av den bokførte egenkapitalen. Dermed mener Skatteetaten, og viser til EØS-regler, at de ikke har krav på differensiert arbeidsgiveravgift.

Skatteetaten har sett på tallene tilbake til 2017, og kravene er sendt for 2018 og 2019. For årene 2020 og 2021 er det unntak på grunn av koronapandemien.

Reaksjonene fra et samlet næringsliv har vært store.

Antall kontrollsaker per 15.06.2022:

I denne oversikten ser vi hvordan kravene om ny beregning av arbeidsgiveravgift for 2018 og 2019 rammer mest i Nord-Norge. De fleste selskapene dette gjelder, er i Troms og Finnmark fylke.

  • Troms og Finnmark 45

  • Nordland 43

  • Trøndelag 22

  • Innlandet 8

  • Vestland 8

  • Møre og Romsdal 4

  • Agder 2

  • Viken 1

  • Vestfold og Telemark 1

Det er i tillegg til disse sakene, også en rekke andre varslede, pågående og ennå ikke igangsatte tilsyn. Flere har fått beskjed om kontroll, men der kontrollen ikke er gjennomført eller avsluttet ennå. Fungerende underdirektør forteller at alle de 75 som har blitt varslet om kontroll, men som ikke har hørt noe mer etter dette, også kan få endring av beregningen.

Det kan synes som om ventetiden er på grunn av at man venter på å få gjennomført kontrollene og venter på svar fra selskapene, mer enn at man ønsker å se nærmere på fortolkningen av regelverket.

– Det er 75 arbeidsgivere som har blitt varslet om kontroll, men som per dagens dato ikke har blitt varslet om endring av beregning av arbeidsgiveravgift. Alle disse arbeidsgiverne kan komme til å bli varslet om endring av beregning av arbeidsgiveravgift dersom vilkårene for å benytte differensierte satser ikke er oppfylt, men eventuelle brudd på vilkårene kan først fastslås når kontrollene har blitt gjennomført, forklarer Bergheim.

Siden utsettelse av leveringsfrist for skattemelding gis automatisk etter søknad, og ikke saksbehandles, har de ikke opplysninger om hvor mange som har søkt utsettelse av denne årsaken.

  • Alta næringsforening har jobbet lenge med saken, med mål om å hjelpe sine medlemmer.

  • Saken har også vært løftet på øverste politiske nivå, og vært spørsmål i Stortinget og i Finansdepartementet, og i storfraksjonen Ap og Sp.

  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har uttalt at han har full tiltro til Skatteetaten, men at han skal be EU-kommisjonen om et møte for å diskutere reglene som nå slår så hardt ut mot bedriftene som nettopp skulle få hjelp fra myndighetene i form av 0 og differensiert arbeidsgiveravgift.