Denne saken ble først publisert 24. april 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

– Jeg kommer til å brekke foten, sier Usha Shrestha før hun slipper seg ned den lille forsenkingen i terrenget.

Seks stykker fra voksenopplæringen i Lyngen er på tur på Varto i strålende sol. Noen av dem er flyktninger, andre er arbeidsinnvandrere. De færreste har hatt ski på beina før, men likevel går det bra.

Etter litt knall og fall langer de ut i en diagonalgang selv Odd-Bjørn Hjelmeset ville anerkjent. Oppmuntrede ord og en støttende hånd kommer fra de som har valgt å gå til fots.

Totalt 28 nasjoner er representert i lyngensamfunnet. Med på turen i dag er det seks; Syria, Pakistan, Zambia, Nepal, Østerrike og Norge.

– Det er ofte lettere å lære seg ord og begreper når man gjør disse tingene i praksis, sier Audun Johnsen i voksenopplæringen.

– Det sosiale er viktig

I Lyngen arrangerer voksenopplæringen norskkurs. Det inkluderer både språk, samfunskunnskap og turer i friluft. I tillegg har flere av de samme personene vært med på å arrangere kulturkvelder hvor innvandrere serverer mat fra hele verden til lokalbefolkningen.

Audun Johnsen var en av dem. Han påpeker viktigheten av sosiale arenaer hvor innvandrere får mulighet til å omgås lokalbefolkningen.

– Det sosiale er veldig viktig, sier Johnsen.

– De som kommer til oss skal få et trygt og godt liv, og da trenger vi alle gode krefter, fortsetter han.

Disse kreftene kan få en enda viktigere rolle i tiden som kommer.

En bølge fra Ukraina

Over en periode på flere år kom det rundt 20 mennesker fra Syria til Lyngen. Av de seks familiene er fem blitt igjen. Tre familier har kjøpt sine egne hus og flere er i arbeid, spesielt innen industrien. Integreringen har gått bra.

Men nå skal altså 30 flyktninger ankomme Lyngen i løpet av ett år. De fleste av dem fra krigsherjede Ukraina. Det setter større krav til både mottak og integreringsarbeid.

Lyngen kommune har vedtatt å ta imot inntil 30 flyktninger i år. Foto: Marius Hoe

Trenger gode naboer

Johnsen forteller at det blir behov for flere hender i voksenopplæringen, som har hatt mindre å gjøre de siste årene. En ny flyktningkonsulentstilling er lyst ut, men det setter også større krav til lokalbefolkningen, mener han.

– Vi kan bli enda bedre på dette i Lyngen. Det er viktig at folk flest støtter opp om å integrere de. Ta dem med turer, går på besøk, hjelper til med praktiske ting, snakker norsk med dem og er gode naboer, sier Johnsen.

Audun Johnsen i samtale med Usha Shrestha på tur til Vartohytta. Foto: Marius Hoe

Det kan det virke som lyngsværingene gjør akkurat det. Nå har flere stilt boligene sine til disposisjon, bidrar med møblement og jobber frivillig i mottaksarbeidet.

– Vi verdsetter det frivillige initiativet og givergleden stort. Sammen er vår oppgave som lokalsamfunn å forsøke å gjøre tiden i Norge best mulig, og tilby fullverdige liv, skriver Lyngen kommune på sine nettsider.

Kommunen vet ikke eksakt når de første flyktningene ankommer Lyngen, men forventer at det skjer innen kort tid.

– Språket er nøkkelen

I 2016 kom syriske Ayaz Fawaz Mahmoud og kona Rawshan Rasho til Lyngseidet. Da hadde de tilbragt sitt første år i Norge sørpå, men kunne veldig lite norsk.

I dag har de kjøpt seg hus, fått barn og begge er i fast jobb på Cinderella Eco Production. En suksesshistorie med andre ord.

Men det kom ikke av seg selv. Mahmoud forteller at norskkurset ble helt avgjørende for familien.

– Uten språk kunne vi ikke gjøre noe som helst egentlig. Språket er nøkkelen til studier, jobb og alt mulig.

Han forteller, på flytende norsk, at de følte seg velkomne i Lyngen, til tross for en treg start.

– Det første året kunne vi ikke kommunisere i det hele tatt, men vi ble bare bedre og bedre i norsk. Lyngsværinger er veldig hyggelige folk og har tatt oss godt imot, sier Mahmoud.

Ayaz Fawaz Mahmoud og kona Rawshan Rasho (i midten) sammen med Jomard Mahmoud (til venstre) og Noura Hassan (til høyre). Foto: Privat

Turstemning

For de ferske skisprettene ble turen til Vartohytta en suksess. Vel framme fikk Sabine, Usha, Noura, Jomard, Christine, Natchana og Shandana nyte grillmat og varm drikke i aprilsola.

Audun Johnsen mener det er vel så viktig å få et innblikk i lokale skikker som språkopplæring.

– Her i nord har vi vinter i nesten åtte måneder. Om man skal trives er det nyttig å lære seg slike ferdigheter som å gå på ski og være ute i friluft, sier Johnsen.

FRAMME PÅ VARTO: Fra venstre: Sabine Schwörer-Ammann, Usha Shrestha, Noura Hassan, Jomard Mahmoud, Christine K. Hansen, Natchana On-arun. Shandana Kiran var gått da dette bildet ble tatt. Foto: Privat