Allemannsretten gir i utgangspunktet hvem som helst lov til å sette opp telt overalt i utmark, året rundt. Likevel finnes det noen regler, skriver Norsk Friluftsliv og generalsekretær Lasse Heimdal i en pressemelding.

Visste du for eksempel at teltplassen ikke kan være nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter?

– Selv om det generelt er tillatt å sette opp teltet sitt i utmark, finnes det unntak for områder hvor folk bor. Du har nemlig ikke lov til å plassere teltet nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter. Her kan du heller ikke la teltet stå på samme sted lenger enn to døgn, går det lenger tid enn dette skal man helst flytte teltet, med mindre man har fått tillatelse til å oppholde seg der fra grunneier. Slår du opp teltet langt oppe på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk, gjelder imidlertid ikke tidsbegrensingen på to dager. Som vanlig kommer man langt med å bruke litt skjønn, presiserer Heimdal.

Kunsten å pakke sekken

Ifølge Norsk Friluftsliv er det en egen kunst å pakke sekken godt.

Synne Hansen i Norges KFUK-KFUM Speiderne sier det er viktig å huske på at man ofte trenger mindre klær med seg enn man tror.

– Man tenker gjerne at man må ha med seg en bukse og en genser til hver dag, men erfaringsmessig ender man stort sett opp i de samme klærne nesten hver dag. Du er på tur, det er ingen som bryr seg om du ikke har ny bukse hver dag!, sier hun.

Det kan også være lurt å tenke på hvilken rekkefølge du pakker tingene i sekken.

– Helt nederst i sekken og inntil ryggen vil du ha det som er tyngst, hvis ikke blir det enda tyngre å bære sekken din. Lette og nyttige ting som du vil finne fort er lurt å ha i topplokket og sidelommer, sånn som kniv, hodelykt, myggspray og vannflaske.

Ull og gnagsårplaster

Hansen mener ull er essensielt, selv om det er sommer.

– Ull er gull! Selvom det er 20 varmegrader ute er ikke ull en dårlig ide. Å gå i en ullt-skjorte hjelper svetten med å transporteres bort fra kroppen din og du fryser dermed ikke like lett. En tjukk ulllgenser om kvelden holder deg god og varm, og tynne ullsokker på beina kan være med å forhindre gnagsår.

Litt førstehjelpsutstyr er også alltid kjekt å ha med.

– Noen gnagsårplaster, en støttebandasje og en salve for å smøre på kløende stikk hjelper godt og er veldig kjekt å ha hvis man skulle være uheldig, sier hun.

Planlegg middagen

Det er også nødvendig å planlegge middagene før du drar på tur. Her gjelder samme regel om ikke å pakke for mye.

– Tenk på hva slags mat dere skal lage og hvordan dere skal lage den. Hvis dere vil lage mat på bål må dere tenke på brannfare og bålforbud, og deretter opptenning og ved. Ikke alle syns det er greit at dere hugger ned et tre for å skaffe dere ved. Dere kan også lage mat på stormkjøkken. Sjekk at dette er i orden før dere drar og at dere har alt dere trenger til matlaginga. Stekespade og sleiv er det ikke noe vits å ta med seg, det spikker dere lett av en pinne dere finner i skogen, sier Hansen.

– Ikke ta deg vann over hodet

Dersom det er lenge siden sist telttur kan det dessuten være lurt å ta en ekstra sjekk på teltet, for å se at alle deler er intakt.

Hansen har også følgende tips til nybegynnere:

Husk å ikke ta dere vann over hodet. Ikke planlegg en tur hvor dere skal gå tre mil på en dag hvis dere ikke er vant til å gå med sekk på ryggen. Start med å gå et par kilometer inn i skogen og slå opp telt der. Venn dere til teltlivet før dere begynner å legge ut på langtur.

Dersom været skulle bli dårlig:

Nyt turen! Finn noe fint å fokusere på, uansett. Pøsregner det ute? Legg deg i teltet med varme klær, hør på regnet og spis litt sjokolade, ler Hansen.