iTromsø:

– Gonoré er en meget smart bakterie. Hver gang det introduseres en ny type antibiotika utvikler den en resistens, sier Teodora Wi fra WHO til NTB.

Minst tre smittet

Minst tre personer skal være smittet av antibiotikaresistent gonoré. Disse befinner seg i Japan, Frankrike og Spania ifølge Sykepleien .

– Dette er personer som kan smitte andre. Og disse tilfellene kan være toppen av isfjellet, fordi rapportsystemet for å melde fra om resistente infeksjoner ikke fungerer i fattige land der gonoré er langt mer vanlig, sier Wi.

Utvikling av resistens

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til skjede, penis, anus og hals. Kondom beskytter mot smitte. Antibiotika brukes for å behandle gonoré. Ifølge Folkehelseinstituttet er rask utvikling av resistens mot ulike antibiotika et stort problem.

Økning av gonoré i Troms

Hvert år blir rundt 78 millioner mennesker i alderen 15 til 49 år smittet av gonoré på verdensbasis. Så langt i år er 579 mennesker i Norge blitt smittet av gonoré. Dette er flere enn i hele 2016. I Troms har 13 mennesker blitt smittet av gonoré i år, mens kun åtte ble smittet i fjor.