Det aller viktigste er selvfølgelig å pakke det du ikke klarer deg uten i håndbagasjen - som medisiner. Om du sjekker inn dette og bagasjen forsvinner vil det bli et ekstra stressmoment, ifølge produktsjef Einar Brekken i Frende forsikring.

– Husk også at du må ha pass, penger, billetter og bekreftelser lett tilgjengelig, sier han i en pressemelding.

Han påpeker at reiseforsikringen din helt sikkert har en sikkerhetsforskrift som du gjør lurt i å lese før du pakker.

– Vanligvis er det krav om at verdigjenstander, flasker, briller, glass og bedervelige varer ikke skal sendes som ekspedert bagasje.

Brekken anbefaler også å sjekke flyselskapets hjemmesider. Der finner du ut hvor stor bag eller koffert du kan ta med om bord. Reglene varierer både på vekt og størrelse, og å ha med for mye kan koste deg dyrt.

Strengere regler til USA

Nytt av året er strengere håndbagasjeregler for alle direktefly til USA.

– Det blir utvidet kontroll av håndbagasjen, og det vil bli sjekket allerede ved utreise fra Norge. Mengden sminke og andre pulverartikler kontrolleres før de kan tas med i håndbagasjen. Hvis du har med for stor mengde pulver, må det legges i den innsjekkede bagasjen, sier Brekken.

Grensen på pulver går på 350 ml - omtrent størrelsen til en boks med brus. Unntak gjøres for reseptbelagt medisin, barnemat og morsmelerstatning.

– Utover det er det mye du kan pakke som gjør at tiden går fortere i flysetet.

Lurt å pakke i håndbagasjen:

 • TV-serier og filmer. Noen aktører (for eksempel Netflix og TV 2 Sumo) lar deg laste ned serier og filmer før avreise. Disse kan du se uten nettdekning – når som helst, hvor som helst.

 • Eksterne ladere. Så du ikke sitter der med tomt batteri midt i filmens mest spennende scene!

 • Lesestoff. Aviser, guidebøker, en roman eller et magasin får tiden til å gå. Ikke går de tom for strøm heller.

 • Nødvendige toalettsaker. Lite er som å ta en tannpuss, en ansiktsvask eller et linsebytte før landing. Det er også gull verdt om du skulle miste bagasjen.

 • Ekstra klær. En genser i ull- eller kasjmir tar lite plass. Husk at det ofte kan bli kjølig i flykabinen.

 • Snacks. Så lenge det ikke er i strid med reglene om flytende væske og er pakket inn er det ikke noe problem å få med seg noe godt å bite i til turen. Hvis du eller noen du reiser med har allergier er dette ekstra nyttig – det er ikke sikkert flyselskapet kan tilby noe allergivennlig.

 • Støyreduserende hodetelefoner. Det finnes mange ulike på markedet og de koster en del, men når du kjenner på roen det gir er det vel verdt investeringen.

 • Vann. Kjøp en flaske vann eller to etter innsjekk – det kan ta sin tid før handlevognen på flyet kommer forbi akkurat ditt sete.

 • Sovemaske, ørepropper og nakkepute. Den proffe reisende har selvsagt med seg denne trioen av et overlevelses-kit på langtur.

Viktig å pakke i håndbagasjen:

 • Pass og penger. Skal du reise til land der du trenger pass er dette en selvfølge – men det betyr ikke at det er umulig å glemme. Selv i vår digitale verden er det lurt å ha med noen kontanter i lokal valuta. Det er ikke gitt at en minibank eller et velfungerende kortsystem er det første du møter ved ankomst.

 • Diverse billetter og hotellreservasjoner. Flybilletter, hotellbekreftelse, kvittering på bestilt leiebil, togbilletter til ferden videre, konsertbilletter og andre opplevelser du har booket – ta dem med i håndbagasjen, de veier veldig lite. Det er ikke sikkert at du har wifi eller nok mobildata til å finne billettene når du er framme.

 • Medisiner. Pakk det du er avhengig av i håndbagasjen. Pakk nok til hele turen, så er du dekket hvis innsjekket bagasje forsvinner.

 • Reiseforsikring. Ta med forsikringsbeviset du har fått fra ditt forsikringsselskap. Da er det enklere for deg hvis du trenger hjelp. Pakk dette i lommeboken, så har du det uansett hvor du går når du er på ferie. Husk også Europeisk helsetrygdkort, som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bestiller du på helsenorge.no.

Hvor mye væske kan du ha i håndbagasjen?

 • Du kan ha med væske i beholder som maks inneholder 100 milliliter per beholder. Er beholderen større enn dette kan du ikke ha den med, selv om mengden væske er mindre.

 • Pakk beholderne i en gjennomsiktig pose som kan lukkes.

 • Du kan kun ha en pose per reisende, med maks kapasitet på en liter.

 • Og hva defineres som væske? Væske er alt flytende, for eksempel vann, brus, gele, kremer, parfyme, barberskum og spraybokser.