Denne saken ble først publisert 10. mai 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

Den tradisjonsrike bedriften Mikalsen Installasjon AS ble grunnlagt på Skjervøy  i 1958. Hans Kristian Mikalsen (67) tok over ledelsen i 1991, men etter 30 år i sjefsstolen har han valgt å trå til side.

Men han trengte bare å ta en kikk på slektstreet for å finne sin etterfølger. Den nye daglige lederen, Vidar Mikalsen (40), er nemlig onkelungen til Hans Kristian.

– Ja, vi beholder bedriften innad i familien, og det er jeg glad for. Det var det vi ønsket å få til. Og Vidar ville beholde navnet også sier Hans Kristian.

Et mål hele veien

Vidar tok formelt over allerede i 2020 og begynner å bli varm i ledertrøya.

– Nja, varm og varm. Det fungerer i alle fall greit. Jeg trives i stillingen og det har vel vært et lite mål hele veien etter at man startet i bransjen at man en dag skulle overta det som er bygd opp her, sier Vidar, som er født og oppvokst på Skjervøy.

– Men jeg har jobbet i Tromsø siden 2008. Der har jeg vært innom forskjellige bedrifter. Så kom jeg tilbake til Skjervøy i 2019. Jeg syns det er veldig spennende å være tredje generasjon Mikalsen og få lov å videreføre en bedrift som er bygd opp over 60 år og som er såpass godt kjent, sier Vidar.

Akkurat det at unge skjervøyværinger vender hjem for å etablere seg er noe Hans Kristian Mikalsen trekker fram som veldig viktig.

– Det er fantastisk fint at han ville flyttet tilbake. Det er ikke så lett å få ungdommen tilbake når dem alt har flyttet til Tromsø, så det var veldig bra å få Vidar tilbake til Skjervøy.

Ute og jobbet

Selv tok Hans Kristian over etter sin far, firmagrunnleggeren Svein Mikalsen, i 1991.

– Da hadde jeg også vært ute og jobbet - blant annet en periode i Oslo. Det er jo fint å være ute i andre firmaer og lære litt. Det er en grei erfaring å ha, sier Hans Kristian.

Nye eiere

Bedriften har ikke bare fått ny daglig leder. Det er også et nytt styre på plass, med Bård Thomas Østvang som ny styreleder. Vidar Mikalsen skal også inn på eiersiden den nærmeste tiden sammen med Ørjan Eriksen og Østvang. De tre skjervøyværingene kjøper aksjene i bedriften. Hans Kristian på sin side har fortsatt et holdingsselskap for bygg og lignende.

Vidar Mikalsen sier han har ambisjoner om å utvikle bedriften videre, men å bli større og større er ikke noe mål for Mikalsen Installasjon.

– Nei, egentlig ikke. Målet er først og fremst å fortsatt kunne levere kvalitet til både gamle og nye kunder - og ha en trygg arbeidsplass for de ansatte. Vi er totalt 12 ansatte. Det er passelig for oss og de prosjektene vi regner på, sier Vidar Mikalsen.

– Det er viktig å beholde bedriften i lokalmiljøet. Mikalsen Installasjon er en lokal bedrift, som skatter til kommunen og som ikke har satset på utenlandsk arbeidskraft. Alle pengene går tilbake til kommunen, og vi handler også mye lokalt, sier Hans Kristian.

GRUNNLEGGEREN: Svein Mikalsen startet bedriften i 1958. Foto: Privat

En framtid

Selv om Hans Kristian Mikalsen har trappet ned, har han ikke tenkt å gi seg helt ennå.

– Nei, jeg er litt med fortsatt. Men jeg har gått ned i stilling og er halvveis pensjonert nå. Men jeg skal hjelpe til hvis det trengs. Jeg har denne bedriften i ryggmargen, og både håper og tror at det skal gå bra framover også, sier Hans Kristian Mikalsen.