Først var det hjemmebanen til Peter Pan, drømt opp av forfatteren J.M. Barrie. Siden lånte popkongen Michael Jackson navnet til fantasiriket sitt, ranchen i California.

Nå har også London fått sitt Neverland – en verdig arvtaker innen eventyrlig galskap. Strategiske utelivshoder har nemlig dumpet noen tonn sand ved Wandsworth Bridge, til glede for både fastboende og tilreisende.

Når sola synker, stiger stemningen. Midt i folkemengden er Deborah-Louise Stephens Romanzuk i ferd med å miste kontrollen over utdrikningslaget sitt, fordi stadig nye gratulanter siger på.

– Det skulle bare være en liten greie – og så ble det et minimonster! utbasunerer hun lattermildt på Themsens nordre bredd.

Tar med selv

Liksomstranda ønsker velkommen onsdag-søndag til oktober. Mange av gjestene setter ekstra pris på at den sverger til fenomenet BYOB, «Bring your own beverage». Med andre ord er det lov å pakke egne drikkevarer i sekken.

– Dermed blir det atskillig billigere enn den typiske barrunden, konstaterer Sophie Worton, som nyter en stiv plastglassdrink sammen med tre gode venner.

– Kombinert med sommer og sand er det et uimotståelig tilbud. Det tar jo minst en time med tog å komme seg til en ordentlig strand.

Bading har kompisgjengen imidlertid ingen ambisjoner om.

– Det er altfor mye forurensing og understrømmer i elva til å driste seg uti her. Det er simpelthen farlig, rapporterer Worton.

Strengt vakthold

Svømmeglade turister har et og annet i vente i den britiske hovedstaden likevel. Én mulighet er asfaltjungeloasen Hampstead Heath, hvor det for sikkerhets skyld finnes tre naturlige kulper: en for menn, en for kvinner og en for hele familien. Eventuelt sikter du inn et av de flere utendørsbassengene – eller lidoene – som er åpne for alle.

Neverland konsentrerer seg om festfolket. Presseansvarlig Grace Hutson forteller at litt av hensikten med satsingen var å diske opp med såkalt «street food», skjønt det går mest i flytende føde i øyeblikket.

– I East End finnes det masse gatefôr, men ikke på disse kanter. Ideen er å hente noe av det beste fra Øst-London til Vest-London, forklarer hun.

Rundt henne lusker digre brander i gule vester med vaktsomme blikk. I lys av forsommerens terroranslag ved Borough Market tar arrangørene publikums ve og vel alvorlig.

– Vi forbeholder oss retten til å kroppsvisitere enhver som kommer hit. Hos oss skal du kunne føle deg trygg, forsikrer Hutson.

Kongelig bryllupsdato

Ved «hen party»-sentralen har Sam Fuglestad fått ferten av at det er norsk presse til stede. Hun er gift med en staut vestlending ved samme etternavn og vil ha noen setninger med i laget.

– Dere har mange vakre strender i Norge. Men denne er nesten like bra, erklærer hun diplomatisk.

Hovedpersonen Romanzuk har ifølge eget utsagn funnet seg en sprek sentraleuropeer. Paret går til alters i slutten av juli.

– Jeg ble litt skeptisk da jeg skjønte vi hadde valgt samme dato som Charles og Diana den gangen, flirer den vordende brud.

– På den annen side har jeg stresset mer foran kvelden i kveld. Takket være sosiale medier har invitasjonene sklidd ut fullstendig.

Hun gestikulerer bekymret-begeistret i retning de nærmere 50 som stimler rundt bordet hennes. Flere vil det nok bli før storbynatta er omme.

– Sammenlignet med dette er bryllup rene barnematen!

Reisefakta

 • Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen. Ryanair er ofte enda rimeligere over Stansted.

 • Overnatting: Kjeder som Travelodge, Premier og Comfort Inn reklamerer med kurante tilbud i sommer. Den som vil unne seg litt elveluksus, kan for eksempel prøve Emperor-suiten ved hotelrafayel.com for 350 pund natta.

 • Transport: Neverland (facebook.com/neverlandldn) har adresse 364 Wandsworth Bridge Road, Fulham, SW6 2TY. Nærmeste lokaltogstasjon er Wandsworth Town.

Utendørsbading i London

 • Serpentine Lido (Hyde Park): Central Line til Lancaster Gate.

 • The Ponds (Hampstead Heath): Overground til Hampstead Heath.

 • Brockwell Lido (Herne Hill): Victoria Line til Brixton.

 • Oasis Sports Centre (Covent Garden): Central Line til Tottenham Court Rd.

Naturlige strender nær London

 • Viking Bay (Broadstairs, Kent): 1 t. 39 m. fra St Pancras-stasjonen.

 • Sandgate (Folkestone, Kent): 1 t. 30 m. fra St Pancras + 12 m. med buss.

 • Herne Bay (Herne Bay, Kent): 1 t. 30 m. fra St Pancras eller Victoria.

 • Margate Sands (Margate, Kent): 1 t. 50 m. fra St Pancras.

KVASISYDLANDSK: Herligheten kommer komplett med palmer i plast. FOTO: Marianne Wie