Liv Reidun Olsen (52) fra Kvænangen døde tirsdag kveld som følge av kreftsykdom.

Olsen arbeidet 30 år som kjøpmann i familiebedriften Sørstraumen Handel AS, og var en aktiv bidragsyter for hele lokalsamfunnet i kommunen.

«Verden ble et fattigere sted, men vi må forsøke å trøste oss med gode minner om verdens snilleste og mest positive menneske», skrev ektemannen Erik Gunnes da han offentliggjorde dødsfallet på hennes FB-side.

MARKERING: Hun skulle markere butikkens 130 års-jubileum denne sommeren, samt 30 år som kjøpmann. Det rakk hun aldri. Foto: Privat

Positiv til det siste

Gunnes forteller at ektefellen fikk påvist en veldig aggressiv kreftform i fjor sommer. Den kom plutselig, selv om hun følte seg frisk.

Hun gikk på fjellet og spilte damefotball.

– Den fattige trøsten er at dette ikke var en livsstilskreft. Legene sa det var kjempe-uflaks. Hun fikk alt av komplikasjoner, både av selve sykdommen, men også av behandlingen, sier han til Framtid i Nord.

PATRIOT: Liv Reidun Olsen var glad i dyr, og glad i hjemkommunen sin Kvænangen. Her på fjelltur med Sørstraumen bak seg. Foto: Privat

Han forteller om en jernkvinne som sto i sykdommen, og som var positiv helt til siste slutt.

– Hun var ikke den som la seg ned og var fortvilet. Hun så bare hva kun kunne gjøre, ikke hva hun ikke kunne. Det er mange som har litt å lære av henne der.

Ifølge han skal hun ha godtatt sykdommen fort.

– Men samtidig hadde hun veldig mye mer hun hadde lyst og gjøre, og sa det nokså ordrett, at man er for ung til å dø når man er 52. Hun skulle så gjerne ha levd litt til, sier han.

MED HVERANDRE: Erik Gunnes og Liv Reidun Olsen fikk tre barn sammen. De tok ofte bilder ute i snøen. Foto: Privat

Trodde hun var et «rothau»

Olsen begynte i jobben på Sørstraumen Handel i 1992, da hennes mor Liv Astrid fortsatt drev butikken. Bedriften ble startet opp allerede i 1891 av hennes oldefar, Peder Olsen - allerede før det ble bro over strømmen.

Handelen er en av de eldste bedriftene i nordtromskommunen.

Gunnes flyttet nordover fra Oppdal i 1995 og ble raskt kjent med kvænangsjenta.

– Jeg trodde hun var verdens største «rothau» da jeg traff henne, for hun hadde så mange prosjekter. Men med årene så jeg at hun ikke var det. Hun tok én ting om gangen, og holdt på med noe til hun var ferdig, sier han - og viser til en film hun nylig fikk ferdigstilt.

– Filmen forteller historien til butikken, og også noe om Sørstraumen som knutepunkt før E6 kom, sier han.

Lagde gatekjøkken

Olsen var kommunestyrerepresentant for Høyre i fem perioder, fra 1995 til 2015, og dessuten med i flere nettverk knyttet mot næringsliv og utvikling.

Hun var innom tanken på å bli sykepleier, og prøvde seg også som journalist i en periode.

ILDSJEL: 52-åringen var aktiv i hjemkommunen. Her med datteren Rikke, som frivillig under TV-aksjonen i 2011. – Hun var den varme mammaen, sier Erik Gunnes. Foto: Privat

Til slutt var det likevel hennes brennende engasjement for distriktsbutikkene som gjorde at hun holdt det gående som kjøpmann.

– Hun prøvde hele tiden å tenke nytt, utvikle seg og det hun holdt på med. Etter at hun tok over butikken har hun modernisert den, med både ny drivstoffstasjon, nyere systemer og et sted man kan sitte og spise, slike ting man tar som en selvfølge når man går inn i en stor butikk og kanskje ikke ser, men som hun har måttet ta litt og litt.

Det siste hun gjorde var å lage et gatekjøkken.

– Det har blitt veldig populært blant anleggsarbeiderne på Kvænangsfjellet og andre som farter langs veien. Folk forventer å finne mer enn bare drivstoff og dagligvarer.

– Sto hjertet hennes nært

Familien til Liv Reidun Olsen har oppfordret de som skal følge henne i begravelsen til ikke å gi blomster, men heller en gave til kulturskolen i Kvænangen.

Dette etter ønske fra henne selv.

– Hun var en person som skjønte betydningen av å støtte lokale. Det sto hjertet hennes nært. Hun kunne selvfølgelig ha valgt en landsdekkende organisasjon, men mente kulturskolen er veldig viktig. Hun var selv veldig glad i de arrangementene som kulturskolen hadde og har, avslutter Gunnes.

GLAD I KULTUR: Liv Reidun Olsen var glad i kultur. Et av hennes siste ønsker var at folk støtter kulturskolen i hjemkommunen. Foto: Privat