Et steinkast fra Gammelbrua på Storslett bor Roger Hveding og Aud Seljelund i et rødt hus. Onsdag kveld forløp som de fleste kvelder; stille og rolig. Men like over klokken 23 tok alt en brå vending:

– Roger merket et skikkelig drønn, for han kom etter meg på badet og sa: Hørte du det smellet? Men jeg hadde ikke hørt noe, for jeg var på på andre siden av huset. Han skvatt ganske mye og syntes det var ubehagelig, forteller Aud.

Roger slo umiddelbart av lysene i huset. Han listet seg opp til vinduet og gløttet ut for å se om han klarte å se hvor smellet kom fra. Men mot mørket var han sjanseløs, og det var ikke før torsdag morgen at Hveding og Seljelund fant ut hvor smellet kom fra:

– Når jeg sto opp i dag og satt meg for å drikke kaffe og spise frokost, så satt jeg i stuevinduet og syntes det så så rart ut der borte med postkassa. Da så jeg den krøllete postkassa som lå der, og det var jo vår, sier Aud.

Fant lokket ti meter unna

Torsdag ettermiddag møter Framtid i Nord de to skadelidende utenfor det røde huset deres i Leonh Isaksens veg på Storslett.

Roger holder den vrengte postkassen i høyre hånd. Aud kler på seg en sort Adidas-lue.

Femten meter unna innkjørselen deres står postkassestativet. Aud forteller at den vrengte postkassen hang igjen på stativet. Hun står omtrent ti meter fra stativet nå, hun peker på bakken foran seg og sier:

Der fant vi lokket.

En nabo med en barnevogn kommer trillende forbi. Han stopper opp når han ser den vrengte postkassen.

– Aha! Jeg hørte smellet i går kveld, like over klokken elleve. Det hørtes ut som en dør som ble smelt igjen skikkelig hardt, forteller naboen.

Roger, med grepet om den vrengte postkassen, nikker på hodet og sier:

– Jeg kunne kjenne drønnet helt inn i stua.

Kan skade andre

Aud, Roger og naboen med barnevognen står i munter passiar. Stemningen er forholdsvis god til at det har vært en eksplosjon i nabolaget kvelden før.

De snakker løst. En av de peker mot nabohuset og sier:

– Hun har fått postkassen sprengt to ganger tidligere. Men det er en god stund siden.

Aud mener dette må være påfunnet til noen «små kvalper».

– Jeg synes foreldrene burde sjekke om ungene er veldig oppspilt når de kommer hjem og ser at de har gjort noe veldig spennende. For det tror jeg man merker på dem, sier hun og legger til:

– Man kan jo få det flaksende i øynene, den kan jo treffe noen. Men jeg tror ikke de har vært klar over hvor stor skade det kan gjøre. Jeg synes det er kjedelig at postkassa vår til 745 kroner er ødelagt.

TRUE CRIME: I dette nabolaget er det ikke helt uvanlig at en postkasse kan bli sprengt. Foto: Christer André Henriksen

Politiet er ikke begeistret

Driftsenhetsleder i Nord-Troms politistasjonsdistrikt, Joachim Bakke, sier at sprenging av postkasser ikke er et fenomen som de får veldig mange meldinger på.

– Men historisk sett så skjer det at noen postkasser blir utsatt for hærverk og skadeverk, også i form av mindre eksplosiver. Det kan fort være pøbelstreker, sier ham.

Men til tross for pøbelstreker, Bakke er ikke særlig begeistret for hendelsen som fant sted onsdag kveld:

– Konsekvensene kan være betydelig skade. Både på de som gjør det og ikke minst de som disponerer slike typer postkasser, det er det ingen tvil om. Så det er absolutt ikke en aktivitet som vi i politiet setter noe pris på.

Trolig ingen hevnaksjon

Ingen andre postkasser ble skadet denne onsdagskvelden. Kun den grønne postkassen til Hveding og Seljelund.

Så tror de dette er en hevnaksjon? Nei, er det korte svaret.

– Jeg tror ikke vi har gjort noen ungdommer noe, så det kan ikke være en hevnaksjon, det kan jeg ikke tenke meg. Jeg tror det er tilfeldig, sier Aud.

Heldigvis for Aud og Roger så hadde de en gammel postkasse i garasjen som de allerede har fått montert opp på stativet. Dermed er de så heldige at de fortsatt vil motta regninger i posten.

Og om det finnes en angrende synder der ute, så har Aud et siste budskap:

– Om noen foreldre finner ut at det er deres unge, så må de gjerne komme å erstatte den.

Roger som puffer en røyksky til værs, rister på hodet og er heller tvilsom til at det vil skje. Aud er for så vidt enig, og avslutter med:

– Nå havner i alle fall den gamle postkassen på Galsomelen.

TAKK FOR ALT: I dagene som kommer vil Aud og Roger ta turen opp til Galsomelen og kvitte seg med den grønne, vrengte postkassen der. Foto: Christer André Henriksen