NAF-magasinet Motor har testet flere spisesteder langs veiene i Norge. Kafeen Bios på Storslett scorer hele 90 av 100 poeng i testen som ble utført i juni i år. Med dette er de nest beste spisested i landet.

Til sammenlikning scorer På Taket Kafé 81 poeng og Vollan Gjestestue 88 poeng. Her er oversikt over hele testen.

Viktig for de ansatte

Daglig leder av Bios Café, Jane Johansen, synes dette var en hyggelig melding å få.

– Dette var artig! Det er jo en stund siden sist at vi fikk anerkjennelse, så det føles godt og er helt sikkert godt for våre ansatte, at de får en boost med at vi gjør ting riktig. Spesielt midt i sommerstresset når alle er litt slitne, sier hun.

Best på service

Motor har gitt poeng i flere kategorier, der Bios scorer ti av ti mulige på både service og hjemmelaget mat.

I følge magasinet er Bios et av få spisesteder som gjør de helt grunnleggende ting riktig; de har frisk råkost og ikke vassne poteter, noe mange andre spisesteder faktisk serverer.

"Rettene er spennende, men ikke mystiske. Og i hvert fall ikke dynget ned i en saus i håp om å skjule at råvarene er ordinære. For det er de ikke her", skriver bladet.

Johansen innrømmer at selv de kan ha vassne poteter.

– Det hender. Men vi prøver å ha gode poteter. Vi koker med skallet på og skreller de for hånd.

– Delikat mat

Anne-Elise Einarsen fra Gjøvik spiser middag med familien på Bios, fredag ettermiddag. De har tilsammen lang fartstid på veikroa og er stortsett innom hvert år når de er nordpå.

– Det kan jeg godt tenke meg, at de er i toppen. Her er både mat og service bra! Jeg spurte om å få glutenfri mat og det var ingen problem, smiler hun.

Samboer Morten Løkken er enig.

– Maten er veldig delikat og innbydende. Rent og pent er det også her, sier han.

Fornyer seg

For Jane Johansen er det godt å høre at kafeen hennes scorer bra, og spesielt godt på service og hjemmelaget mat.

– Det tyder jo på at vi har et dyktig personale. Vi er samtidig veldig heldige som har gode leverandører på lokal mat.

Fokuset på lokal men også økologisk mat har de siste årene blitt enda større for Reisa-bedriften. Johansen har nylig begynt å dyrke både potet og salat i sin egen hage.

– I tillegg er siste skuddet på stammen økologisk oksekjøtt fra Vangen Gård i Reisadalen. Kjøttet er fra en storferase kalt urfe, og vi bruker det i hamburger, til småsteik, oksesteik og biff. Det har en veldig fin marmorering, forteller Johansen.

Bios har nylig kjøpt økologisk råmelk fra samme gård.

– Nå skal vi lage is av dette som kommer på dessertmenyen, sier hun.

Bios Café har i en årrekke også hatt ost fra Vildenvang gård i Straumfjord, villsau fra Arnøya og Høylandsfe fra Skogstad Gård i Straumfjorden.

SENTRALT: Bios ligger sentralt plassert på Storslett i Nordreisa. Foto: Isabell Haug
DELIKAT OG GOD: Slik beskriver gjestene Anne-Elise Einarsen, Morten Røkken og Johan Løkken Bjerkeengen maten. Foto: Isabell Haug