Den 42 år gamle mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer er drept, ti alvorlig skadd og elleve lettere skadd etter skytingen. Ingen av de skadde har livstruende skader, opplyste politiet på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Politiet etterforsker skytingen ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus som en terrorhendelse. De tror det bare er én gjerningsperson.

Politiet beslagla to våpen, ett etthåndsvåpen og automatvåpen. Ifølge politiet er våpnene av eldre type.

Hatkriminalitet

Påtaleansvarlig Christian Hatlo sa på politiets pressekonferanse lørdag morgen at stedene for skytingen – særlig homsepuben London pub – gjør det nærliggende å etterforske skytingen med tanke på hatkriminalitet.

– Vi jobber videre med å avdekke motiv, sa Hatlo.

Han legger til at det viktigste politiet gjør for å avdekke dette, er avhør, og at politiet er i dialog med mannens forsvarer. Lørdag formiddag hadde den siktede ennå ikke blitt avhørt. Advokat John Christian Elden ble lørdag ettermiddag oppnevnt som forsvarer for 42-åringen.

– Jeg har fått underretning fra politiet om at siktede vil ha meg oppnevnt som offentlig forsvarer, og jeg har derfor akseptert oppdraget. Jeg kjenner ikke siktede fra før og har ingen opplysninger om saken før jeg har snakket med ham. Jeg er på vei til arresten i løpet av formiddagen, uttalte Elden til Dagbladet.

Politiet undersøker også psykisk sykdom kan ligge bak skytingen.

– Jeg rakk så vidt å gå gjennom de sakene han har hatt, men fant ikke noe i de sakene. Men det er klart, dette må vi gå grundig inn i og gå gjennom hans sykdomshistorikk, dersom han har noen, sier Hatlo.

Kjent av PST

Mannen som er pågrepet, en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn, er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før. Han har flere tidligere domfellelser, blant dem for bæring av kniv på offentlig sted. Han har også en narkodom på 120 dager.

– Han var også kjent for PST, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sa Hatlo på pressekonferansen.

Ifølge VG kommer mannen fra den kurdiske delen av Iran, og han kom sammen med familien til Norge som flyktning da han var barn. Han er bosatt i Oslo.

Stort åsted

Skytingen startet ved 1.14-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til London pub. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

– Det er et veldig stort åsted, og det er veldig mange hylser som ligger der. Antallet vet jeg ikke ennå, sier Hatlo.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Mannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19, fem minutter etter at de først fikk beskjed om hendelsen.

Politiet har opplyst at de fikk god hjelp av personer på stedet.

– Flere sivile bidro også med livreddende innsats på de skadde, sier politiinspektør Tore Soldal.

Pride avlyst

I forbindelse med skytingen er lørdagens Pride-parade, samt Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyst.

Det kunngjorde Oslo Pride lørdag morgen. De opplyser at de avlyser etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride og leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, i en pressemelding.