Drikkeforbud i flere dager

OPPDATERT: Målingene for vannettet på Lyngseidet viser null e-coli, informerer rådmann Frode Karlsen.

Foto: Marius hoe

OPPDATERT fredag klokken 19.10: Fredag kveld informerer Karlsen at det ikke er påvist e-coli i vannet nedenfor renseanlegget til Lyngen kommune.

– Vi har nå fått de siste resultatene fra målingene etter UV-behandlingen vår. Der er det null e-coli. Det er ikke e-coli i vannet som er ute på nettet til folk, understreker Karlsen .

Drikkeforbudet gjelder fortsatt. Prøvene det er påvist e-coli i er tatt ovenfor renseanlegget og ovenfor der arbeidet pågår. Karlsen sier at det er naturlig i og med at det ferdes dyr i området.

Lørdag ettermiddag vil de få svar på de neste prøvene, men Karlsen tror det fortsatt vil gå dager før de kan åpne for å drikke vannet.

– Det er lite trolig at vi kommer til å ha mulighet for å åpne til drikke eller matlaging før noen dager etter helga, sa Karlsen fredag kveld.

FREDAG KLOKKEN 16.19: Rådmann Frode Karlsen fortalte til Framtid i Nord fredag ettermiddag at det var påvist e-coli i drikkevannet. Vannprøvene ble sendt til Tromsø torsdag ettermiddag for testing. Fredag var resultatet klart:

– De viser et positivt utslag på E-coli. Tilbakemeldingen fra labben er å ikke åpne for å bruke vannet til drikke eller matlaging, sa Karlsen fredag ettermiddag.

Drikkeforbud i flere dager

Kommunen kan ikke gi grønt lys før nye negative prøver foreligger, men disse vil mest sannsynlig ikke være klare før mandag eller tirsdag neste uke.

Dermed må de som er tilknyttet vannverket på Lyngseidet fortsatt hente drikkevann, nå fra en utekran ved Kavringen barnehage. Dette vannet er klart til å drikkes, i motsetning til vannet i tanken på Lyngseidet som måtte kokes først, forteller Karlsen.

– Det er her vi står nå og vi tar ingen sjanser. En ny oppdatering vil komme i løpet av mandag.

Nå håper man at elva skal renses raskt. Når negative prøver foreligger starter kommunen klorbehandling av ledningsnettet, før innbyggerne får grønt lys til å bruke vannet til drikke og matlaging. Når dette vil skje er derimot usikkert.

Oppdatering: Nå kan man ikke lenger hente vann i kommunens driftsbygg. Kavringen barnehage er stedet du nå finner drikkevann.

Slik så det ut ved drikkekilden Gjerdelva på 600 meters høyde torsdag: – Jeg fatter ikke hvordan man kan gjøre noe sånt i en elv og tro at det ikke vil påvirke drikkevannet, sa Patrik Jonsson til FiN. Foto: Patrik Jonsson

Forurenset av kraftverkutbygging

Det var torsdag morgen at innbyggerne på og rundt Lyngseidet våknet opp til skittent og forurenset vann. Kommunen meldte om drikkeforbud, Eidebakken skole stengte og vanntanker ble satt ut til de berørte.

Årsaken var anleggsvirksomheten knyttet til et nytt kraftverk i Gjerdelva. På 600 meters høyde legger utbygger Hywer til rette for kraftverkets vanninntak med gravemaskin, tett inn på elva.

Lederen for utbyggeren, Viggo Olsen, kommenterte hendelsen torsdag:

– Vi har gravd der i lang tid. Dette har blitt løst med et sandfilter i vannverket som har filtrert ut skitt og pumpet rent vann videre til kommunens vanninntak. Denne gangen gravde vi over en lengre periode enn tidligere, og kombinert med lav vannføring i elva, ble systemet overbelastet.