Ved å se på data fra helseapper i 111 land, med aktivitet utført av 717.527 mennesker, har forskere ved Stanford University kommet fram til en oversikt over hvor aktive og inaktive mennesker er i de forskjellige landene. Aktiviteten måles i antall skritt som gås over en viss tidsperiode.

Norge kommer ikke så godt ut av sammenligningen som nordmenn flest ville like å tro.

I en rangering av aktivitet i de ulike landene, kommer Saudi-Arabia på en sisteplass og Hongkong på førsteplass. Norge havnet på en åttendeplass.

Salt i såret

Nabolandet Sverige knuser Norge på aktivitetsnivå, med hele fem plasseringer over Norge på tabellen.

Forskerne selv sier at de ønsket å gjennomføre prosjektet for å klare å forstå det de kaller en global pandemi – fysisk inaktivitet. Forskerne hevder at 5,3 millioner dødsfall hvert år kan knyttes til fysisk inaktivitet. Løsningen ligger ifølge dem selv i en bedre global helsepolitikk, bedre byplanlegging og målbevisst jobbing med at miljøet rundt oss skal legge til rette for fysisk aktivitet.

10.000 skritt hver dag

Statistikken i undersøkelsene til Standford University viser også sammenhengen mellom fedme og antall skritt man går hver dag. Statistikken viser blant annet at om man går opp mot 10.000 skritt hver dag, er man langt mindre utsatt for å bli overvektig.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har også gått ut med en anbefaling om å gå 10.000 skritt hver dag. En som har fulgt denne anbefalingen er stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp). Han synes det er synd at ikke Norge kommer så bra ut i aktivitetsstatikken til Standford, og oppfordrer alle til å gå 10.000 skritt hver dag.

– Jeg satte meg dette som mål for et år siden, og klarer å gjennomføre det nesten hver dag. Det er noen dager det er litt trøblete å få til, selvfølgelig. Så hvis noen ser en rar stortingsrepresentant som går opp og ned gater, så er det bare meg som prøver å hente skritt, sier Hoksrud.

Går for livet

Hoksrud tror at mange i Norge trenger motivasjon for å komme seg ut på tur. Han mener dette er viktig for å redusere helsebudsjettet, men viktigst av alt for å øke livskvaliteten hos den enkelte.

– Jeg var en av dem som lo bort det at trening er viktig for helsa vår. Men etter jeg begynte å gå føler jeg meg mye bedre. Det hjelper på kondisjonen, på hue og jeg har jo gått ned noen kilo, sier stortingspolitikeren.

«Vi går for livet» er facebook-siden Hoksrud startet etter han satte seg et mål om å gå 10.000 skritt hver dag. Han håper at han kan gå foran, bokstavelig talt, som et godt eksempel for andre.

– Vi må bli mer bevisste på hvor viktig aktivitet er for helsa vår. Jeg håper jeg kan være med på å dra med andre til å komme seg opp av sofaen. Det handler ikke om at alle må gå 10.000 skritt hver dag, men at alle skal gå litt mer enn det de pleier, sier Hoksrud.