Det bekrefter reiselivssjef i Visit Tromsø, Chris Hudson.

– Ja, det stemmer at de har vært her den siste uken. De tok kontakt med oss og Innovasjon Norge om innspillingsmuligheter for noen uker siden, og vi konkurrerte mot Hong Kong og Hellas for å få dem opp hit, sier Hudson til iTromsø.

Tromsø vant, og resultatet vil bli sendt på TV i Nederland i oktober, ifølge Hudson. Etter det iTromsø erfarer, skal det være snakk om innspillingen av den 10. sesongen av serien, som er den nederlandske utgaven av «America’s Next Top Model».

For dem som ikke kjenner til TV-serien, er det vanlig at deler av serien spilles inn på eksotiske destinasjoner i utlandet, som regel et stykke ut i sesongen.

Ifølge Hudson er det snakk om to episoder som skal være spilt inn her i nord, og TV-produksjonen har tatt i bruk hele regionen under innspillingen.

– De har bodd på Scandic Ishavshotell under oppholdet. De har blant annet vært innom Fjellheisen, Bardus, Villmarkssenteret, Sommarøy Hotell, Vulkana, Aurora Spirit i Lyngen, skybaren på The Edge og Tromsø Arctic Reindeer for å nevne noen steder, sier Hudson.

– Vi er veldig fornøyd med at de har benyttet seg av så mange av våre medlemmer og at de har vært rundt i hele regionen.

– Unik mulighet

Hudson sier Tromsø allerede har mange besøk fra nederlandske turister, men legger ikke skjul på at markedsføringspotensialet en slik serie bringer med seg er stort.

– De var på jakt etter det arktiske sommerlyset, og har vært veldig heldig med været uken de har vært her. Det bekrefter også at Tromsø er en spesiell destinasjon som skiller seg klart ut fra andre steder. Vår hovedjobb er å markedsføre Tromsø som en reiselivsdestinasjon og Nederland er et turistmarked i vekst. Det å få vist fram byen og ikke minst aktivitetene rundt oss på et kult TV-program som dette, er en unik mulighet. Jeg er veldig glad vi fikk dette til, sier Hudson.

Reinsdyr og supermodeller

I den nye sesongen av «Holland’s Next Top Model» er en gammel kjenning fra «America’s Next Top Model» med i juryen, nemlig fotograf Nigel Barker. Han var i Tromsø sammen med resten av juryen, som består av stylist Jean Paul Paula, moteekspert og Youtube-stjerne Anna Nooshin samt programleder og supermodell Kim Feenstra.

Turistguide og koordinator Per Kristian Bergmo i Tromsø Safari bekrefter at de har bidratt til en photoshoot og at Tromsø Arctic Reindeer i Tønsvika er involvert i en av «foto-utfordringene» i serien.

– Det hele startet med at Kim (jour.anm. Feenstra) tok kontakt med oss og ville ha oss med ut på en tur. Hun delte masse bilder og livestreamet for oss. Etter hvert kom det fram at hun var i byen med «Top Model», og det ballet på seg fra det. Vi har vist dem litt rundt og vi har tatt dem med på et par fjellturer, sier Bergmo.

– De fleste turistene som kommer hit forbinder Norge med vikinger, men vet ingenting om samene. Når vi får muligheten til å lære bort litt om samisk kultur og historie, og spre kunnskap om det samiske, så er det helt fantastisk, legger han til.

Innom Fun Pub og Stamina

Hele crewet og juryen har – som tidligere nevnt – delt flittig fra Tromsø-besøket på deres respektive Instagram-kontorer. Bildene avslører at de har vært innom blant annet Fun Pub, og at Barker har vært innom Stamina for å trene.

Etter det iTromsø erfarer skal også modellene som er med i den nye sesongen ha vært med juryen på begge stedene. Hele gjengen er full av lovord om Tromsø, og Barker lover han skal komme tilbake på vinterstid med familien.

– Jeg kommer tilbake med familien forhåpentlig på vinteren slik at vi kan oppleve 24 timer med mørke og nordlyset, skriver fotografen på en av sine Instagram-poster.

«Nye Reykjavik»

Bergmo mener Tromsø har potensial til å bli «den neste» Reykjavik om man gjør noen smarte grep fremover.

– Reykjavik har lenge vært den mest populære arktiske destinasjonen blant unge i Europa, men det begynner å bli veldig folksomt der. All eksponeringen Tromsø får gjennom sosiale medier hjelper til med å etablere Tromsø som et naturlig alternativ til Reykjavik. Det som er viktig nå er at vi som by tilrettelegger mer og sørger for et seriøst og godt utvalg aktiviteter for turister i og rundt byen. Vi er på vei i riktig retning, og jeg tror Tromsø går en lysende fremtid som turistby i møte, sier Bergmo.

iTromsø har ikke lykkes med å få en kommentar fra det nederlandske produksjonsselskapet bak serien.