Syrias demokratiske styrker (SDF) kontrollerer nå over 45 prosent av byen, etter å ha rykket inn fra øst og vest, opplyser en talskvinne.

SDF står nå utenfor gamlebyen i Raqqa, men møter sterk motstand fra IS som har plantet bombefeller, slår tilbake med selvmordsbombere og har forskanset seg i den nordlige delen av byen.

– Raqqa har blitt en minelagt by og dette viser IS' svakhet. De bruker også sivile som levende skjold og dette sinker framrykkingen, sier Nisreen Abdullah.

Kurdisk milits

SDF består i stor grad av opprørere fra den kurdiske YPG-militsen og en rekke mindre opprørsgrupper.

Offensiven mot Raqqa ble innledet 6. juni, og opprørerne får støtte fra amerikanske spesialstyrker og fly.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok kontroll over Raqqa i 2014 og dersom de mister byen vil det være et stort nederlag for dem, bare få uker etter at de også ble drevet ut av Mosul i Irak.

Kryssild

Ifølge FNs assisterende generalsekretær for humanitære spørsmål, tyske Ursula Müller, har over 200.000 mennesker flyktet fra Raqqa-området siden 1. april i år, 30.000 av dem i juli.

Müller anslår at det nå bare er mellom 20.000 og 50.000 sivile igjen inne i byen, og disse er fanget i kryssild.

– De kommer seg ikke ut siden byen nå er omringet, opplyste hun til Sikkerhetsrådet torsdag.

Sivile tap

29 sivile ble ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) drept i en rekke USA-ledede flyangrep mot Raqqa onsdag.

– Minst åtte barn er blant de døde, opplyser Rami Abdulrahman i den syriske eksilgruppa.

Ifølge den uavhengige britiske organisasjonen Airwars ble minst 414 sivile drept i USA-ledede flyangrep i Syria i juni, en økning på 47 prosent fra måneden før og flere enn noen gang.

Massive flyangrep

Den USA-ledede koalisjonen, som også Norge inngår i, gikk til krig mot IS i august 2014 og har siden gjennomført nærmere 24.000 flyangrep, nærmere 11.000 av dem mot mål i Syria.

Flyene har sluppet over 89.000 bomber og raketter, noe som «med stor grad av sikkerhet» har kostet minst 4.544 til 7.055 sivile livet, ifølge Airwars.

Norge deltar ikke i luftkrigen.