Potetsalat er for mange forbundet med en hvit, limete masse med god avstand mellom de smakløse, vandige potetbitene. Altså en salat som er så intetsigende og pregløs at smaken er glemt etter ett minutt. Med dette som utgangspunkt er det ikke rare utfordringen å oppgradere potetsalaten til et mildt sagt imponerende nivå på et par-tre blunk.

Når man først ha funnet sin hjemmelagde «potetsalat-base», er det veldig langt tilbake til det hvite limet i kjøledisken. De beste oppskriftene er som denne: åpne og allsidige. Man kan variere smakene etter dagsformen, lommeboka og tilgjengelige råvarer. Er man for eksempel fysen på noe litt spicy, er det gode chorizo picante å få kjøpt. Og vil man mimre om spaniaferien i fjor, kan man gjøre som spanjolene så ofte gjør, blande kjøtt og skalldyr. Ferske reker er da det enkleste og beste alternativet (det går med frosne også). Sammen med chorizoen fungerer rekene som superdigg smaksforsterker. De gjør rett og slett at smaken i hele salaten hever seg. Helt sant.

Mange andre smaker kan være like gode alternativer: varmrøykt laks, røkt laks, biter av stekte kvalitetspølser, spekeskinke, varmrøykt makrell, kokt skinke, rester av grillet lyst kjøtt som kylling og nakkekoteletter. Og så videre. Bruk fantasien og kjenn eter hva du har lyst på.

Denne potetsalaten inneholder for øvrig både potet og salat. Nå finnes det sprutferske norske nypoteter i alle butikker. Disse potetene har et tynt skall og trenger ikke skrelles verken før eller etter koking. Bare skyll og børst dem lett med hendene i lunkent vann før koking. Nypotetene er som regel ganske små og kokes ferdig på under 20 minutter.

For å få en tiltalende konsistens inn i salaten, bruker jeg norsk hjertesalat. Dette er den salaten som har mest robust og sprø struktur. Smaken er god, litt bitter og nøttaktig.

Sausen, som er ytterst viktig for totalsmaken, inneholder i hovedsak fin sterk sennep, olivenolje og rømme. Den røres raskt sammen uten noe hokuspokus, og helles over potetene og de andre ingrediensene i bollen rett før servering. På den måten får du gode, friske smaker og konsistenser som kler nyttårsforsettet ditt. (Husker du? Det om å spise litt sunnere og bedre …)

Potetsalat

Ingredienser

500 g små norske nypoteter

1 hjertesalat

2 vårløk

2 ss dijonsennep

2 eggeplommer

1,5 ss sherry-/hvitvins-/rødvinseddik

0,5 dl god olivenolje

50 g seterrømme

1 ts flaksalt

1 ts grov pepper

1 ts sukker

1/2 rødløk

Valgfritt protein, for eksempel:

150 g pillede ferske reker

100 g spicy chorizo

Fremgangsmåte

Skyll og skrubb potetene fri for løst skall og bøss. Kok dem i lettsaltet vann (ca. 2 ts salt per liter vann) til de er myke. Sil av vannet og la de avkjøle seg til romtemperatur før de deles i to hvis de er små, i fire hvis de er mellomstore eller i åtte biter hvis de er store. Legg potetbitene i en blandebolle.

Kutt av roten på hjertesalaten og løs opp bladene. Skyll og tørk bladene. De kan gjerne deles grovt, eller de kan være hele. Gjør som du vil. Legg dem i blandebollen sammen med potetene. Finsnitt vårløken og tilsett den også.

Protein: Skjær chorizopølsa i skiver på 5 millimeter og steke dem «halvsprø» i en stekepanne. Pill rekene og legg dem sammen med potetene, chorizoen og salaten i blandebollen.

Sausen/dressingen: Ha eggeplommer, vineddik, dijonsennep, flaksalt, sukker og pepper i en bolle. Visp dette godt sammen i 10 sekunder. Spe så inn olivenoljen mens du pisker. Nå har du en fyldig saus. Ha i seterrømmen og finhakket rødløk. Rør rundt i 10 sekunder, så er sausen klar.

Først når potetsalaten skal serveres, helles sausen over blandebollen med alle ingrediensene. Vend alt forsiktig et par ganger, og ha til slutt potetsalaten over på et serveringsfat eller i en ren bolle.

OLIVENOLJE: God kvalitet er viktig for smaken. FOTO: Carl Martin Nordby