Hele 85 prosent av respondentene fra Nord-Norge ønsker at barna deres skal vokse opp med gode miljøvaner, for eksempel innen kildesortering. Det viser en landsdekkende måling foretatt av TNS.

– Jeg har stor tro på at de som er barn og unge i dag kommer til å ta langt bedre vare på kloden enn foreldregenerasjonen har gjort. Folk på min alder er vokst opp i en tid der avfall ble kastet på fyllinger og giftig avfall ble gravd ned i skogen. Det var heller ikke mye kunnskap om menneskeskapte klimaendringer. Slik er det heldigvis ikke lenger, sier Olaf Brastad, seniorrådgiver i Bellona til Pressenytt.

Forskjell blant kjønn

På landsbasis svarer 81 prosent at de ønsker barna deres får gode miljøvaner.

– Det virker som mange i Nord-Norge forstår at vi er på vei inn i et grønt skifte som vil prege livene våre – og særlig livene til våre barn – i tiårene fremover. Hjelper du barna med å utvikle gode miljøverdier gir du dem en livskompetanse både de og resten av samfunnet vil ha stor glede av, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Røine er overrasket over at undersøkelsen viser stor forskjell blant kjønnene. Ni av ti kvinner, og bare sju av ti menn svarer at det er viktig for dem at barna får gode miljøvaner.

– Kvinner kommer som regel litt bedre ut av slike undersøkelser, men dette utslaget var større enn forventet. Kanskje det er flere kvinner som har et mer helhetlig perspektiv og ser at dette ikke handler om en moteting. Lærer du barna dine å ta hensyn til miljøet, lærer du dem samtidig å ta hensyn til andre og andres behov, sier Røine til Pressenytt.

– Interessen faller før den igjen vokser

Personer under 30 år har ikke like stort behov for å foreta en grønn oppdragelse av sine barn. 62 prosent av de spurte synes miljø bør være viktig.

– Vår erfaring er at de yngste er veldig opptatt av miljøet. Så faller interessen litt i ungdomsalder og blant unge voksne, før den som regel kommer tilbake igjen senere i livet når du for eksempel etablerer familie, sier Rusken-general Jan Hauger.

Ifølge han lærer mange barn mye om miljøet både på skolen og i barnehagen. Blant annet gjennom årlige Rusken-aksjoner.

– Mitt tips er å ta barna dine på alvor når de kommer hjem og vil belære deg om avfallssortering og miljøet. Vær et godt forbilde og en bevisst forbruker ved å kildesortere avfallet og bruke avfallsdunkene ute i naturen og det offentlige rom. Velg turgrill fremfor engangsgrill og nisteboks fremfor matpapir. Ikke minst – hvis plastposen flyr avgårde i parken, så løp etter den, ellers vil den til slutt havne i fjorden, sier han.

KILDESORTERER HJEMME: De fleste foreldre ønsker at barna deres skal vokse opp med gode miljøvaner. Da er kildesortering av husholdningens avfall et naturlig sted å begynne. Foto: Johnny Syversen