For etter en snøfattig november og desember har kong vinter for alvor meldt sin ankomst i Lyngen. Endelig, mener kanskje noen, men for fylkeskommunen og entreprenøren som jobber med skredsikringen av Pollfjellet er stemningen en annen.

Snøen har falt i både høy- og lavlandet i Lyngen. Foto: Marius Hoe

– Jobber på

De må pakke vekk sakene og dra hjem når skredfaren blir for stor. Tirsdag rapporter Varsom.no om moderat (2) skredfare i alpekommunen. Siste dagers snøfall er derimot ikke nok til at arbeidet stanses, men nå vurderes forholdene på dagsbasis.

Det sier leder for samferdselsdivisjonen i Troms og Finnmark fylkeskommune, Øyvind Stømseth, tirsdag.

– Vi blir å jobbe på så lenge forholdene ligger til rette for det, men nå er det vinteren som bestemmer, sier han.

Veisjef i fylkeskommunen, Øyvind Strømseth. Foto: Håkon Steinmo

Skal sikres for ras

Det betyr at han verken kan gi en indikasjon på eller en konkret dato for når de trekker seg ut.

– Det er umulig å si. Det vi har fått til nå er ikke så mye, men hvis det plutselig faller en meter snø så rigger vi ned, sier Strømseth.

– Vil uferdige konstruksjoner tåle et eventuelt ras i vinter?

– Vi blir å sikre anlegget slik at det vil tåle et skred, svarer veisjefen.

Stengte veier også denne vinteren

Strømseth sier at de uansett ikke blir ferdige med skredoverbygget i denne omgang. Etter hvert vil arbeidet stanses og veien åpnes for fri trafikk.

– Det gjenstår omtrent en tredjedel av bygget, og resten av arbeidet starter vi på til våren, sier Øyvind Stømseth.

Det betyr at lyngsværingene må belage seg på enda en vinter med et skredstengt Pollfjell. Skredoverbygget skulle opprinnelig stå ferdig 31. oktober i år, men ble kraftig forsinket av leirfunn i grunnen og påfølgende omprosjektering.

Fylkesveien på sørsiden av Pollfjelltunnelen har vært lysregulert i store deler av 2022. Når arbeidet med skredoverbygget stanses for vinteren vil veien åpnes for fri trafikk – så lenge rasfaren ikke råder vel å merke. Foto: Torbjørn O. Karlsen