Denne saken ble først publisert 29. september 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

Da Bertine Henriksen (20) fra Nordreisa fant ut at hunden Bella var drektig, bestemte hun seg, etter samtale med dyrlege, for å gi abortsprøyte.

Den snart ti år gamle hunden var rett og slett for gammel, forteller hun, og hadde ikke hatt valper før.

– Hun fikk to sprøyter, og aborterte det vi tror kanskje var tre valper, sier Bertine.

Det kunne vært slutten på historien, men det ender altså ikke der.

MOR FOR FØRSTE GANG: Bella (snart 10) har fått sin første valp – under litt spesielle omstendigheter. Foto: Bertine Henriksen

– Fikk sjokk

Søndag kveld, for snart tre uker siden, var Bertine på tur å legge seg, da hun hørte hunden pipe i gangen.

– Jeg trodde hun måtte på do, så jeg slapp henne ut. Men i stedet for å springe i skogen bak huset, slik hun bruker å gjøre, sprang hun rett inn i hundehuset. Det gjør hun aldri, så jeg synes det var rart.

Inne i hundehuset la Bella seg i en ball i et hjørne – og Bertine kunne høre pipelyder. Hun trodde kanskje hunden hadde fanget en mus, men så ser hun at det er et eller annet den slikker på – og passer på.

Da hun tok frem lommelykta, fikk hun det hun beskriver som «tidenes sjokk». Der lå det nemlig en liten valp.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, og ringte mamma i panikk, forteller Bertine.

Gikk over all forventning

Moren kom kjørende fra hytta, og begge hundene ble tatt inn. Fra klokken 23 på kvelden, til klokka 2 på natta, masserte Bertine på hjertet til valpen, for å holde varme og liv i den. Den nybakte moren virket å være like sjokkert som eieren.

– Vi håpet på det beste, og at valpen skulle komme seg gjennom natta.

Og det gikk over all forventning.

– Det er flere i familien som driver med hund, og alle sier det er et under at hun overlevde, og at hun faktisk kom seg gjennom den første natta. Vi ringte dyrlege dagen etter, og de var like sjokkert som oss. Dette skjer nesten aldri, hvert fall ikke at de overlever.

– Rene Farmen-gården

Snart tre uker senere har den lille valpen fått navnet «Voima», som betyr styrke på kvensk og finsk.

– Hun er en sterk, liten råtass, sier Bertine.

Den kritiske perioden er over, men Voima trenger fortsatt mye hjelp og oppmerksomhet. Bella har fått jurbetennelse, og kan derfor ikke være sammen med valpen sin.

– Jeg og mamma bytter på å mate henne med morsmelkserstatning for hunder hver andre time, og vi melker Bella som man gjør med kua. Det er rene Farmen-gården her ute, ler hun.

Stefaren har bygd en liten grind til Voima under trappa, der hun ligger på et skinn – med oppvarmede tøfler – slik at det skal kjennes ut som hun er sammen med moren.

– Vi går på skift. I dag tidlig var jeg oppe i 5-tiden og matet valpen, så overtok mamma klokken 8. Vi bytter på arbeidet, men det er veldig koselig.

– Et lite under

Og den stolte hundeeieren er ikke i tvil om at hun skal beholde valpen selv.

– Ja, det var aldri diskusjon engang. Hun er et lite under, sier hun.

– Bella er så utrolig snill mot alt og alle, og har et veldig godt gemytt. Jeg har alltid sagt, fra jeg var liten, at jeg gjerne skulle hatt én valp etter henne. Og ønsket mitt ble hørt.

Heldigvis går det mye bedre også med Bella – og de ser at penicilinen hun har fått for jurbetennelsen allerede fungerer.

Det er selvfølgelig også en far inne i bildet – nemlig en annen hund familien har.

– Han heter Khaos, og det har blitt komplett kaos med han i huset. Jeg har gitt ham beskjed om at han må betale barnebidrag, men vi får se, ler Bertine.