iTromsø: Sommeren er årstiden hvor mange reiser på bilferie, men ikke alle vet hvordan man pakker bilen sikkert.

– Det er viktig å pakke bilen riktig når en skal på tur. Enkelt sagt skal de tyngste tingene pakkes nederst og langt fram i bagasjerommet. Deretter legges resten av bagasjen over. Det hele sikres ved enten å stroppe tingene fast i hverandre og så til et solid festepunkt i bilen, eller ved hjelp av et sikkerhetsnett eller bur. Og ikke glem at en fullpakket bil kan få endret sine kjøreegenskaper vesentlig, skriver Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Dersom bilen bråstopper, kan løse gjenstander bli til dødelige prosjektiler. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp på 50 km/t. Dermed kan en halvliter brus tilsvare 15 kilo.

– Ved kraftig oppbremsing eller kollisjon kan selv en forholdsvis liten gjenstand resultere i alvorlig skade om den treffer noen i bilen. Alt som er løst i bilen settes i bevegelse hvis en plutselig bråbremser i 90 km/t. Det gjelder å tenke gjennom hva som da vil skje, og sikre slike gjenstander før en legger av gårde på motorveien, skriver Setnes.