Syv nye norske reisemål ble torsdag tildelt Merket for bærekraftig reisemål. Dette av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Ett av reisemålene som nå kan smykke seg med merket, er Lyngenfjordregionen. Reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelschmidt er stolt over hva regionen har oppnådd.

– Vi har jobbet i fire år for å få dette til, og det er veldig fint å vise fram at vi har klart det. Samtidig er dette et pågående arbeid som bare er i startfasen. Vi må fortsette å jobbe videre, ellers kan vi faktisk miste merket igjen, sier han.

Bærekraftig stisykling

Visit Lyngenfjord står i spissen for å utvikle regionen, og Sichelschmidt forteller at de gjør flere ting for å bygge opp under en bærekraftig utvikling. De jobber blant annet aktivt for å fremme lokal mat og har nylig startet et eget prosjekt om bærekraftig stisykling.

Dette prosjektet vil pågå utover sommeren og høsten, og har et mål om å øke omsetningen innen stisykling for bedriftene i regionen og utvikle sesongen, samtidig som naturen og miljøet blir tatt vare på.

– Det handler ikke bare om å få kjøpt inn flere stisykler, men også om å tilrettelegge riktig slik at dette kan skape positive ringvirkninger, både økonomiske, men også for befolkningen – at det kan skape økt bolyst, sier Sichelschmidt.

Nyansatt leder for prosjektet er Joel Kauppinen fra Finland. Han har master i geografi og flere års erfaring fra Norge og Finland innen guiding, stiutvikling –og sikkerhetsvurdering knyttet til dette.

stisykling: Visit Lyngenfjord har i ledd av utviklingsarbeidet om å bli mer bærekraftig, nå satt igang et eget prosjekt om stisykling.

Prosjektet vil blant annet utarbeide en handlingsplan for tilrettelegging av stier, utvikle en en stiguide for Lyngenfjorden, sørge for økt kompetanse innen stisykleturisme og arbeide for å få på plass en utdanning for sykkelguider til regionen.

Videre forteller Sichelschmidt at destinasjonsselskapet blir å jobbe med å få flere bedrifter miljøsertifiserte, både til Miljøfyrtårn, men også gjennom såkalt Green-Key sertifisering.

– I våres destinasjon er det stort sett små bedrifter. Derfor har vi endret på kriteriene slik at også små anlegg kan sertifiseres, sier han.

– Tar det på alvor

Reiselivsnæringen i Lyngenfjorden er ifølge Torbjørn Røe Isaksen nå blant de 15 første som har fått et fysisk bevis på at de tar bærekraftig utvikling på alvor.

– Gjennom samarbeid med andre deler av næringslivet og kommunene, kan reiselivsnæringen skape mange nye arbeidsplasser, samtidig som næringen utvikles innenfor bærekraftige rammer. Jeg har lagt merke til arbeidet med utvikling av reiselivsprodukter som kan bidra til sesongutvidelse – det er et spennende arbeid, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra næring –og fiskeridepartementet.

Fakta om Merket for bærekraftig reisemål:

  • Merkeordningen er et verktøy for systematisk arbeidet med bærekraft på reisemål der reiselivsnæringen er pådriver.

  • Ved å kartlegge ulike kriterier fordelt på de tre dimensjoner av bærekraft (miljømessig, sosial og økonomisk) måler reisemålene sin egen utvikling i det langsiktige arbeidet for økt bærekraft.

  • Som en del av arbeidet har reisemålene planlagt tiltak, analysert status – og dokumentert forbedring på i alt 104 indikatorer (44 kriterier som konkretiseres av de 104 indikatorene) innenfor områdene miljø, samfunn og økonomi.

  • Standarden dekker 5 områder: Forankring i kommune, forankring i reiselivet, bevaring av natur, kultur og miljø, styrking av sosiale verdier og økonomisk levedyktighet. Arbeidsprosess er normert til rundt 2 år.

  • Å bli merket som et bærekraftig reisemål betyr at destinasjonen over tid prioriterer målet om økt bærekraft, ikke at stedet ER bærekraftig. Merkeordningen er et redskap for utvikling, og reisemålene må vise en forbedring på sikt.

  • Til nå har 15 destinasjoner mottatt Merket for bærekraftig reisemål siden lanseringen i mars 2013. Disse destinasjonene er: Trysil, Røros, Vega, Lærdal. Svalbard, Geilo, Setesdal, Inderøy, Femund Engerdal, Lyngenfjordregionen, Lindesnesregionen, Lysefjorden, Sälen, Idre og Visit Lillehammer.