Titusener av mennesker ventes å delta i såkalte marsjer for nasjonal enhet i Istanbul og Ankara i løpet av helgen for å feire at kuppforsøket ble slått ned.

Lørdag kveld var den første store marsjen underveis. Titusener av mennesker gikk over brua der sivile, som fulgte presidentens oppfordring, i fjor møtte opp for å bidra til å hindre kuppforsøket. På Bosporos-brua støtte de sivile sammen med soldater. Brua har i ettertid fått det offisielle navnet 15. juli-martyrenes bru.

Fra brua gikk de frammøtte lørdag kveld videre via en avsperret motorvei til et sted nær brua der Erdogan og hans kone Emine avdekket et minnesmerke for de 250 som ble drept mens de forsøkte å hindre kuppmakerne.

Sterke ord

Erdogan brukte sterke ord i sin tale lørdag kveld, myntet på sine egne støttespillere.

– Først og fremst skal vi hogge hodene av disse forræderne, sa Erdogan i en tale for å markere ettårsdagen for kuppforsøket.

Den store folkemengden som var møtt opp ropte ut at dødsstraff bør gjeninnføres i Tyrkia. Erdogan svarte og gjentok det han tidligere har sagt:

– Jeg skal signere dersom nasjonalforsamlingen legger fram ethvert lovforslag om gjeninnføring av henrettelser.

Erdogan sa også i sin tale at kuppmistenkte bør iføres fangedrakter.

– Jeg har snakket statsministeren. Når de skal framstilles i retten, bør de være iført uniformerte fangedrakter slik de har på Guantanamo, sa Erdogan.

Uttalelsen falt etter at en kuppmistenkt ved en tidligere anledning var blitt observert på vei inn i en rettssal med ordet «helt» på T-skjorten.

Spesialsesjon

Tidligere lørdag deltok Erdogan i en spesialsesjon i nasjonalforsamlingen for å markere årsdagen for kuppforsøket.

I en tale framhevet parlamentspresidenten Ismail Kahraman det tyrkiske folk som han sa hadde seiret over kuppmakerne i juli i fjor.

I løpet av kuppnatten mellom 15. og 16. juli ble nasjonalforsamlingen bombet elleve ganger av F-16-fly som ble fløyet av piloter som støttet kuppet. Medlemmene av nasjonalforsamlingen måtte gjemme seg i kjelleren for å berge livet.

Foruten å bombe nasjonalforsamlingen tok kuppmakerne over den statlige kringkastingen og forsøkte å ta Erdogan til fange på feriestedet hans.

Slått ned

Men han hadde allerede forlatt stedet, og kuppet ble slått ned av lojale militære og sivile i tusenvis som okkuperte broen over Bosporos-stredet for å stanse kuppmakernes stridsvogner.

250 mennesker ble drept og over 2.000 såret i kuppforsøket, både militære og sivile. Unntakstilstanden som ble innført, gjelder fortsatt, noe som gir myndighetene rett til å styre ved dekret.

Siden kuppforsøket for et år siden er over 50.000 mennesker arrestert, mens minst 110.000 mennesker, blant dem lærere, dommere, soldater og akademikere, har fått sparken fra jobbene sine.

Tusener flere avskjediget

Så sent som fredag ble ytterligere 7.400 offentlige tjenestemenn avskjediget på grunn av angivelige bånd til kuppmakerne. I tillegg ble 350 soldater degradert, og to landslagsspillere i fotball mistet sine medaljer.

Blant dem som fikk sparken, var også Istanbuls tidligere borgermester Huseyin Avni Mutlu, som allerede sitter fengslet, anklaget for bånd til predikanten Fethullah Gülen, som myndighetene hevder sto bak kuppforsøket.

I løpet av året som er gått, har Erdogan befestet sin makt gjennom en folkeavstemning om grunnlovsendringer, som han vant med snau margin.

Reformene har konsentrert langt mer av makten i presidentens hender enn tidligere, og Erdogan blir av andre land og opposisjonen i Tyrkia beskyldt for å ville gjøre landet til et diktatur.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan taler ved en markering av årsdagen for det mislykkede kuppforsøket i fjor. Foto: AP / NTB scanpix