I fjor høst startet Kulturskolen et eget tilbud om matkultur og kokekunst, kalt "KOST - Kok og Stek". Tilbudet fokuserer i tillegg til matlaging også på å lære de unge om kosthold og hva som er sunn mat. All mat lages fra bunnen av, uten ferdigprodukter.

- Hovedtanken er at vi lever i en stresset hverdag, der foreldre og unger skal hit og dit, og det blir lettvinte løsninger med poser og frossenpizza. Slik behøver det ikke være, sier rektor ved Kulturskolen i Kvænangen, Rita Boberg Pedersen.

Nå har det vist seg å bli en så stor suksess at Nord-Troms-kommunen blir lagt merke til på landsbasis.

Møter departementet

I tillegg til å tiltrekke seg oppmerksomhet fra kjediskokken Arne Brimi, har de også fått mye oppmerksomhet fra det nasjonale Kulturskolerådet. De vil presentere prosjektet for Landbruks- og matdepartementet i et møte i Oslo i neste uke.

Der er håpet at det kommer økonomisk støtte til å sette i gang tiltak med forsøkskommuner. Der skal erfaringene fra Kvænangen presenteres, sier seniorrådgiver i Norsk Kulturskoleråd, Harry Rishaug.

- Vi vil gjerne presentere Kvænangen på møtet, sier han.

Rishaug trekker fram Kvænangen kommune som et prakteksempel i denne saken, og mener initiativet til Pedersen er veldig bra.

Stolt rektor

En stolt Rita Boberg Pedersen er veldig fornøyd med responsen, også fra de åtte elevene som deltar i tilbudet.

- Ungene er genuint interesserte i å lage mat og er fantastisk engasjerte, sier hun.

- Vi kommer til å fortsette med tilbudet så lenge vi har penger til det, og kommer til å fortsette å søke om penger for å sikre dette, sier hun.

Også ungene trives godt med tilbudet. En av de, Jørgen Juul Thomassen (13) mener det er mye bedre enn undervisningen i heimkunnskap de får på skolen.

- Det er bra, fordi vi lærer å lage mat, sier Thomassen om tilbudet. - Jeg har tenkt å fortsette med dette, sier han.

Se videoer av intervju med både Boberg Pedersen og to av elevene øverst i saken.