Morgensola trenger gjennom vinduet og treffer bladene til de to Monsteraene som bokstavelig talt har slått rot hjemme hos boligstylist og butikkeier for nettbutikken Hviit, Lina Elmin. Fra plantene og ned langs det lyse gulvet ligger røttene mer eller mindre oppå hverandre. De er bare to av mange grønne planter i Elmins stue. På hyllene langs veggen står de på rekke og rad, og også på gulvet har flere fått sin plass.

– Det var på en fotoshoot interessen min for grønne planter oppsto. Vi skulle ha med masse vekster, og da shooten ble skjøvet på, måtte jeg prøve å holde disse plantene i live. Da jeg innså at jeg klarte det, skjønte jeg at det kanskje ikke var så vanskelig med planter som jeg hadde trodd, sier Elmin.

Hun forteller at hun var ekstra dårlig på plantestell da hun hadde små barn, ettersom vanning ikke ble prioritert i like stor grad. Nå har hun så mange grønne vekster at det er blitt umulig å glemme dem bort.

Lettstelt

Elmin sitter i stuen på Fjellhamar, men er på farten for å dra på jobb. Det er bare gått noen dager siden hun kom hjem etter to ukers sommerferie. Heldigvis gikk det fint med grønnsværet.

– Før jeg drar bort, vanner jeg alle plantene godt, og så håper jeg bare på at det skal gå fint, sier hun.

Hun vanner ikke på en fast dag, men når ånden kommer over henne. Og når hun gjør det, er det nærmest meditativt.

– Jeg starter runden et sted, også vanner jeg hver og en i tur og orden. De store dusjes faktisk hver søndag, informerer hun.

Plantene hjemme hos Elmin er svært lettstelte. Derfor kan hu trygt være bortreist en stund. Hun har blant annet flere av typen Monstera Deliciosa og elefantøre, som ikke trenger særlig tilsyn. Fikentrær er det derimot en kamp å få til å leve, ifølge stylisten.

– Da jeg var liten, vant jeg et fikentre på basar, og det levde hos mamma inntil for seks år siden. Selv har jeg slitt med å få dem til å leve mer enn to år hjemme hos meg selv. Drømmen er å få det til, og jeg gir ikke opp. Der vi kjøper inn planter til butikken, er det et fantastisk fikentre som jeg snoker mye på om dagen.

Trendy

Selv om de to største Monsteraene står i stuen til Elmin året rundt, er det ellers en viss utbytting av planter i boligen hennes i løpet av året. I julen er det små grantrær som pryder stua, før hun bytter dem ut med noen andre i januar en gang. Nå om sommeren ligner hjemmet en grønn oase – eller en botanisk hage, som sønnen kaller det.

– Mens plantene er til glede for meg, kan de være irriterende for andre, sier Elmin.

Selv mener hun det grønne gir liv i en ellers fargeløs bolig som kunne ha blitt grå og trist uten.

Boligstylisten forteller at den botaniske trenden startet for omtrent fire år siden, da man helst bare skulle ha kaktus og sukkulenter.

– Hadde du ikke det, kunne du nærmest ikke blogge eller legge ut bilder på Instagram. I dag er det derimot greit å ha de grønne plantene du selv ønsker, bare du har noen, forteller hun.

Selv anser Elmin kaktus som planter som gir negativ feng shui til boligen. Men det finnes også planter som skal bidra til positiv feng shui, nemlig vekster med runde blader og tykke stilker, noe Elmin tilfeldigvis har mest av.

I løpet av de siste årene er det blitt en trend å nærmest omgjøre boligene sine til små oaser. En trend boligstylisten tror vil bestå.

– Det handler om tiden vi lever vi. Vi er blitt mer bevisst på at vi skal ta vare på naturen, men vi er også blitt mer opptatt av hvordan vi har det hjemme, sier hun.

Også Hilde Poppe, gartner på Plantasjen, understreker at grønne planter er blitt svært trendy i det siste.

– De gode gamle sortene, som Monstera (vindusblad), Pilea Peperomides (kinesisk pengeplante), Sanserveria (bajonettplante), gullranke og grønnrenne er kommet tilbake. I tillegg er noen kule, nyere planter også blitt populære, som blant annet Corocia, Aralia Spider og Alocasia.

Ferieråd

Det er ferietid, og mange reiser bort flere uker av gangen. Er du en av dem som skal forlate plantene dine, anbefaler Poppe å vanne dem godt før avreise. Husk bare å la dem renne av.

– Alle grønne planter, med unntak av noen få, misliker å stå med «beina i vann» i mer enn et par timer. De fleste liker derimot en dusj, så det kan man gjøre før man drar. Ellers bør man sette plantene i et vindu vendt mot nord uten sol, råder gartneren.

Skal man bort i flere uker, er det mest sannsynlig bare kaktus og sukkulenter som vil overleve, ifølge Poppe.

– De fleste vil ha vann i løpet av en uke hvis det er varmt. Men det er noen som tåler litt mer tørke, for eksempel Yucca, Zamioculcas, Sanserveria, elefantfot og Dracaena.

– Hva med de populære plantene Monstera og viftepalme?

– Begge tåler litt tørke, men jeg ville ikke satset på å la dem stå uten vann i mer enn en uke. Og hold dem unna vinduer med mye sol, men ikke glem å gi dem lys.